KıbrısManşetSiyasetTürkiye

Kalkınma Bankası’nda krediler ve atamalarda usulsüzlük!

KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosunoğlu’nun keyfi kararlarını protesto eden KTAMS, Kalkınma Bankası önünde toplandı.

TÜZÜK VE GEREKLİLİKLERE UYULMADAN ATAMA YAPILIYOR, KREDİ VERİLİYOR… Yapılanlara karşı oldukça öfkeli olan KTAMS Başkanı Bengihan, “Tosunoğlu kamu yararı gütmeden istediği kişileri terfi ettiriyor, ayrıca tüzük ve gerekliliklere uymaksızın verilen krediler ise şu an araştırılıyor” dedi.

KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tosunoğlu’nun keyfi kararlarını protesto eden KTAMS, Kalkınma Bankası önünde toplandı.

KTAMS’a karşı sergilenen saldırgan tutumu protesto etmek için saat 11:00’de banka önünde KTAMS Başkanı Güven Bengihan basın açıklaması yaparak ve “Kalkınma Bankası Tosunoğlu’nun çiftliği değildir” yazılı siyah pankart açıldı, siyah çelenk bırakıldı.

KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Tosunoğlu’nun yasalara aykırı olarak yapmış olduğu atamaları protesto eden sendika, gerekenin yapılması için TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve Başbakan Ersan Saner’i göreve çağırdı.

“Kalkınma Bankası kimsenin çiftliği değil ve keyfi kararlara karşı sendikanın dimdik duracağını belirtmek için buradayız” diyen Sendika Başkanı Bengihan, Kalkınma Bankası’nın ülke ekonomisine ve ekonomik sektörlerin gelişmesine hizmet etmek gibi çok büyük sorumlulukları olduğunu ancak Hasan Tosunoğlu’nun bankayı kendisine miras kalmış veya özel şirketiymişçesine kullanmaya çalıştığı açıklamalarında bulundu.

1. SINIF MAKİNE MÜHENDİSİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI OLDU

Bengihan, çalışanların yükselme ve terfilerinde sınavların yapılarak, hakkaniyet ve adalet noktasında liyakata göre bu göreve atanmaları zorunluluğundan bahsederek, üst düzey yöneticilerin verimliliğini artırma noktasında 2021 yılından itibaren yapılan sınavlarda kriterler yükseltileceği maddesinin Başbakan Ersan Saner ve TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın imzaladığı İktisadi ve İdari İşbirliği Protokolü’nde de yer aldığına dikkat çekti.

Tosunoğlu’nun buna uymayarak, kendisine yakın kişileri yani 2. sınıf banka memurunu, Şube Müdürlüğü’ne ve Mimar Mühendis kadrosunda 1. sınıf makine mühendisi olarak çalışan bir başka kişiyi bankanın Genel Müdür Yardımcısı olarak atadığına vurgu yapan Bengihan, yapılanın yasa ve protokollere tamamen aykırı olduğunu kaydetti.

Bengihan, “Atamalarda kriterler yükselecekten kasıtları bu muydu?” diyerek, yapılan vekalet ve görevlendirmelerle ilgili bankanın Yönetim Kurulu’nda bulunan ve TC’yi temsil eden iki kişinin Fuat Oktay’ın attığı imzaya sahip çıkması gerektiğine değindi.

“TÜZÜK VE GEREKLİLİKLERE UYULMADAN ATAMA YAPILIYOR, KREDİ VERİLİYOR”

Yapılanlara karşı oldukça öfkeli olan KTAMS Başkanı Bengihan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kalkınma Bankası, bu ülkenin kalkınmasını planlayacak ve yapılan başvuruları değerlendirip, kredi vermekle yükümlüdür ancak Hasan Tosunoğlu kamu yararı gütmeden istediği kişileri terfi ettirmiştir. Bankalar Birliği ve Merkez Bankası, Tosunoğlu’nun bankaya atanmasıyla ilgili basına yansıyan haberlerden ötürü bu atamayı yapmaması gerektiğini önceden belirtmişti. Çünkü daha önce de 118 kişiyi sınavsız olarak Kooperatif Bankası’nda işe almıştı. Ayrıca, tüzük ve gerekliliklere uymaksızın verilen krediler ise şu an araştırılıyor. Tosunoğlu’nu buraya atarken bir sıkıntı görmediler çünkü Bankacılık Yasası’na tabi olmadığı için denetim ve teftiş Merkez Bankası tarafında yapılamıyor, tamamen Yönetim Kurulu’nun uygun göreceği kriterlere göre hareket ediliyor.”

BENGİHAN: AYAKLARINDAN GELENİ YAPIP, TIPIŞ TIPIŞ GİTSİNLER!

“Kalkınma Bankası’ndaki kredi başvurularında sıkıntı yaşandığını öğrendik. Sayıştay’ın bu bankada yapılanlar aleyhinde araştırma yapması gerekir. Onları göreve çağırıyorum. Sınav Tüzüğü ile ilgili dün Tosunoğlu ile görüştük. Sınav tüzüğünü Bakanlar Kurulu’ndan geçirmeden şeker suya mı düştü? Yoksa Genel Müdür Yardımcılığı veya Şube Müdürlüğü atamasına çok mu ihtiyacı vardı? Biz ona yardım teklif ettik ancak o kabul etmedi ve sonrasında yakışıksız bir şekilde ‘Buradan Abohor’a gadar yolunuz var, benim sizinle konuşacak bir şeyim yok. Bu bankaya bundan sonra bu sendika giremez’ diyerek, bizi odadan attı. Tosunoğlu, şirketine dönünce emir verebilir, keyfi karar alabilir ancak Kalkınma Bankası halkın bankasıdır. Bu ülkenin ekonomisinin kalkınmasının mihenk taşıdır. Böyle bir yönetim anlayışı olamaz. Ellerinden geleni yapmıyorlarsa ayaklarından geleni yapsınlar ve tıpış tıpış gitsinler. Bu konu burada kapanmamıştır, bizim mücadelemiz sürecek. Sınavlar ve atamalar olsa dahi biz mahkemeye başvurup, bunların iptallerini gerçekleştireceğiz. Bu yaşananlar biz ancak sessiz kalmazsak bitecek!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu