EkonomiGenelKıbrısManşet

Kalkınma Bankası’nın başarı hikâyesi yok

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, tartışmaların odağına giren “Kalkınma Bankası’nın durumuna dikkat çekti

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, tartışmaların odağına giren “Kalkınma Bankası’nın durumuna dikkat çekti

“Ödenmeyen krediler için hiç ya da yeterli ölçüde tahsilat aksiyonu almamak, alacaklarının peşine düşmemek ise aslında bir suç”

“BANKAYI SİYASİLERİN ATADIKLARI YÖNETİYOR”… Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Kalkınma Bankacılığı’nın çok özel bir bankacılık olduğunu belirterek, KKTC Kalkınma Bankası’nın diğer alanda olduğu gibi başarı hikâyesi bulunmadığını söyledi. Olgun Önal, Kalkınma Bankası’nın konuyla uzaktan yakından alakası olmayan, siyasetçilerin atadığı kişiler tarafından yönetildiğini hatırlatarak, alınan kararlarını çoğu zaman atayanın gündemine göre belirlendiğine dikkati çekti. Kalkınma Bankası Genel Müdürü İnanç Babaliki geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada, bankanın verdiği kredilerin %48’inin geri dönmediğini belirtmişti. Yaptığımız araştırmada, Eylül 2021 verilerine göre ise bankanın dağıttığı kredi tutarının 1,4 milyar TL olduğu belirlenirken, geri dönmeyen (ödenmeyip donuğa düşen) kredi tutarının ise 748 milyon TL civarında olduğu saptandı.

TİCARİ BANKALAR ZARARINA DA OLSA… Kıbrıs İktisat Bankası’nın Genel Müdürü de olan Olgun Önal ses getiren açıklamasında, bankanın verdiği kredilerin ülkedeki ticari bankalardan sağlandığını (Kalkınma Bankası Müdürüne göre halkın mevduatlarının %2’si) hatırlatırken şöyle devam etti: “Bankayı atalet ile çalışmaya sevk eden bir kaynak yapısı var. Tek kaynak sağlayıcısı KKTC’de faaliyet gösteren ‘Ticari Bankalarımız’. Yasa zoru ile kaynak sağlamak zorundalar. Aksi takdirde hapis cezası ile cezalandırılma söz konusu. Ticari bankalarımızın hangi koşullarda, hangi faiz oranı ile kaynak sağlayacağını da belirleyen kendisi. Ve bu koşullar her zaman piyasa koşullarının ve bankalarımızın kaynak maliyetlerinin çok altında. Yani bankalarımız, zararına da olsa bu kaynağı onlara sağlamak zorunda.”

“KAYNAK İÇİN ÇABA YOK SADECE DAĞITIYORLAR”… Olgun Önal, Kalkınma Bankası yönetimini işaret ettiği açıklamasında, “Kaynak sağlamak için kendilerinin en ufak bir çaba sarf etmelerine gerek yok. Rahat ve çaba göstermeden kaynağa ulaşma, ulaşılan kaynağın özensiz ve kötü şekilde kullanılmasına da sebebiyet veriyor. Bugüne kadar kullandırılan kredilerin ödenme performansı çok kötü. Ticari bankalarımızdan birisi bu durumda olsa kendisine devlet çoktan el koymuş olurdu. Zaten devlet tarafından yönetilen bir bankada bu durumda ne yapılacağı kendi yasalarında yazılı değil… Ödenmeyen krediler için hiç ya da yeterli ölçüde tahsilat aksiyonu almamak, alacaklarının peşine düşmemek ise aslında bir suç. Doğru kredilendirme kararlarına imza atmamak ne kadar suç ise, tahsil etmek için yasal aksiyon almamak da o kadar suç” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu