GenelKıbrısManşetSağlık

Kalp hastalıkları artık yaşa bakmıyor!

Devrim DEMİR

Kardiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Cenk Conkbayır son zamanlarda meydana gelen ani ölümlerle ilgili GIYNIK Gazetesi’ne konuştu

ÖLÜMLERDE AŞIYA BAĞLI BİLİMSEL VERİ YOK”

Polis kayıtlarına son dönemlerde hemen her gün yansıyan özellikle genç yaşlardaki ‘ani ölümler’ toplumda ciddi bir panik ve endişeye neden oldu. Konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Doktor Cenk Conkbayır, genç yaştaki ölümlere dikkat çekti. Ani ölümlerin tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de sık görülmeye başlandığını kaydeden Prof. Doktor Cenk Conkbayır, “Kardiyolojide ani ölümün en sık sebebi kalp krizidir” dedi. Sağlıklı bireylerde de kalp krizi görülebildiğine dikkati çeken Conkbayır, ani kalp durmalarının sağlıklı bir bireyde rastlanan bir durum olduğunu ifade etti. Genç yaşta ani ölümlerin ‘aşı’ ile bağlantılı olduğuna dair bilimsel bir verinin de olmadığına değinen Conkbayır, “Aşırı strese bağlı kalp damar sıkışması bu ölümlerin başında geliyor” dedi.

“MUTLAKA DÜZENLİ KONTROL YAPTIRIN”

 Tansiyon başta olmak üzere rahatsızlığı olan bireylerin mutlaka kendilerini ihmal etmemeleri gerektiğine işaret eden Conkbayır, Kalp krizine bağlı ölümlerin yaygınlaştığını ve bunun çok genç yaşlara kadar düştüğünü üzüntü içinde izledikleri kaydetti. “Aşırı strese bağlı kalp damar sıkışması bu ölümlerin başında geliyor diyen ve Bir başka ve en sık karşılaştığımız belirtilerden biri de bayılmadır” ifadelerini kullanan Conkbayır,  ani ölümlerin bir başka ve en önemli sebebinin de Emboli (kan pıhtılaşması) olduğuna dikkat çekti. “Kan pıhtılaşması sonucu akciğer atar damarını tıkayarak ani ölümler de yaşanabilir” diyen Conkbayır, “Bazı ani ölümler, önceden bulgu da vermez. Mutlaka kontrollerinizi yaptırın” tavsiyesinde bulundu.

“STRES VE ALKOLE DİKKAT”

 Ülkedeki ekonomik şartlarının kişiler üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Conkbayır, ülkemizde kalp hastalıkların giderek yaygınlaştığını söyledi. Sigara, alkol ve madde bağımlığının bu rahatsızlıklarda ciddi katkıları olduğunu söyleyen Conkbayır, çok sayıda gencin ‘hipertansiyon’ hastası olduğuna işaret ederek, “Bugün birçok hipertansiyon hastası gencimiz var ve birçoğu da bunun farkında değil” ifadelerini kullandı. Kaygı, endişe ve stresin kalp krizi riskini arttırdığını kaydeden Conkbayır, “İnsanlar hasta olmalarına rağmen hastaneye gitmekten kaçınıyor” ifadelerini kullanarak ‘nefes darlığı’, ‘göğüs ağrısı’, ‘yorgunluk’, ‘yürürken sıkışma’ gibi şikâyetlerin önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu