EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplumYaşam

Kamber: Toplumun dönüşümünü kendimiz planlamak zorundayız!

KTEZO Başkanı Mahmut Kamber, ülkemizde son günlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle GIYNIK’a değerlendirmelerde bulundu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE 6 BİN İŞYERİ KAPANDI… Kamber, ülkemizde oldukça fazla işletme olduğunu ve pandemi döneminde ülke genelinde 6 bin işyerinin kapandığını açıklayarak, bunun plansız işletme çokluğundan ve işletmelerin dayanıklılığının yeterli olmayışından kaynaklandığını ifade etti.

EKONOMİNİN TOPARLANMASI İÇİN EN AZ 5 YILA İHTİYAÇ VAR… Ekonominin dar boğazda olduğuna dikkat çeken Kamber, “Yeniden ayağa kalkmanın ve pandeminin getirisi olan derin ekonomik, sosyal faaliyetlerin tekrar toparlanabilmesi için en az 5 yıla ihtiyacımız var” dedi.

GÜNEY’E İŞ İÇİN OLUŞAN TALEP, MEVCUT HÜKÜMETİN SUÇU… Kamber, Güney’e olan iş talebinin şimdiki Hükümet döneminde Kıbrıs Türk toplumunun sürdürdüğü AB mücadelesinin uluslararası hukuka ve ekonomiye dahil olma isteğinden vazgeçmenin sonuçlarının getirisi olduğunu vurguladı.

KTEZO Başkanı Mahmut Kamber, ülkemizde son günlerde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle GIYNIK’a değerlendirmelerde bulundu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını bir yana son haftalarda adeta eriyen Türk Lirası karşısından ülkemizde çok ciddi sorunlar nüksetmeye başladı.

Çoğu kişi açlıkla pençeleşirken, ülkemizde üretim yapan un fabrikalarının da açıkladıkları kapatma kararı durumun ehemmiyetini gözler önüne seriyor.

Kamber, içinde bulunduğumuz dar boğazla ilgili açıklamalarda bulunarak, önemli noktalara değindi.

İşyeri çokluğunun niteliği düşürdüğünü söyleyen Kamber, rekabetin niteliğe dayandırılması için kaliteli işyeri standartları olması gerektiğini söyledi.

Kamber, ülkemizde oldukça fazla işletme olduğunu belirterek, pandemi döneminde ülke genelinde 6 bin işyerinin kapandığını açıkladı.

Bunun da plansız işletme çokluğundan ve işletmelerin dayanıklılığının yeterli olmayışından kaynaklandığını ifade eden Kamber, bununla ilgili uzun süredir çalışmalar yapıldığından söz etti ve

“Hükümetlerle sürdürdüğümüz ve en çok tartıştığımız meselelerden bir tanesi de budur” dedi.

EKONOMİNİN TOPARLANMASI İÇİN EN AZ 5 YILA İHTİYAÇ VAR

Kamber, planlama yapılmadan sadece esnafa kredi vererek, borçlandırarak hükümetler tarafından izlenen bu yanlış yolda gidilmemesi gerektiğini ifade ederek, bir an önce bu durumun ortadan kalkması gerektiğine vurgu yaptı.

Rekabet eşitliği ve doğru bir ekonomiye dayalı stabil bir para birimiyle ekonomik modele geçilmez ise sürdürülebilir ekonomi ve işyerleri elde edilemeyeceğini ekleyen Kamber, 30-40 yıllık işletmelerden çok azının ayakta durabildiğini kaydetti.

‘Ülkede üretimi destekliyoruz’ diyen hükümetin un fabrikalarının varlığını yok edecek unun ithalatına izin verdiklerinden söz eden Kamber, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkede üretimi ucuzlatmak istiyorsak ve un da temel tüketim maddesi ise onların buradaki mevcutların gelişini ve tüketiciye giderken dışarıdan getirtmek yerine, sübvansesini hükümet yapsın. Ne yazık ki mevcut hükümetle bu sorunları çözemiyoruz. Bu yüzden Kıbrıs Türk toplumu ve Kıbrıs Türk esnafı bir irade koyup, saptanan sorunların çözümü ile ilgili seçenekleri doğru yapmalıdır. Yeniden ayağa kalkmanın ve pandeminin getirisi olan derin ekonomik, sosyal faaliyetlerin tekrar toparlanabilmesi için en az 5 yıla ihtiyacımız var. KTEZO bunun için strateji oluşturmuştur ve bunu kullanacak siyasi partilerin de destek vereceğini söylemek isterim.”

“GÜNEY’E İŞ İÇİN OLUŞAN TALEP, MEVCUT HÜKÜMETİN SUÇU”

Güney’e olan iş talebinin şimdiki Hükümet ve mevcut Cumhurbaşkanlık döneminde Kıbrıs Türk toplumunun sürdürdüğü AB mücadelesinin uluslararası hukuka ve ekonomiye dahil olma isteğinden vazgeçmenin sonuçlarının getirisi olduğunu vurgulayan Kamber, “Biz AB’ye Güney Kıbrıs’taki komşularımızla beraber federal yapıya ulaşacağımız noktayı kesersek, sadece barışıp ve Federal Kıbrıs iki toplumun birbiriyle duygusal bir yaşamı değil, ekonomisi, sosyo-ekonomisi ve siyasal yapısını da geliştirecektir” dedi.

Kamber, bu durumun önünü kesenlerin ülkede göç yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekerek, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne nitelikli iş gücünün göçünün başladığını ifade etti.

‘Engel koyanlar bunu da hesaba katmalıydı’ diyen Kamber, yoksullaştırılan halkın ve iflas ettirdikleri iş insanlarının, esnafın kendi çarelerini kendilerinin yaratmalarına neden olduklarına vurgu yaptı.

Göçün bugün Güney Kıbrıs’a yarın başka bir Avrupa ülkesine de olabileceği ihtimalinden bahseden Kamber, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bilhassa nitelikli iş gücü ve gençlerimiz o kadar eğitim alıp ve karşılık görmedikleri ülkelerinden 10 binlerce insan Güney’i tercih edecek. Bu vahşi kapitalist sistem bunu bile kendine bir çıkar görecek ve bundan utanmayacak. Güney’den döviz geleceğini düşünecek. Bu tutumu reddediyorum. Dolayısıyla toplumun dönüşümünü kendimiz planlamak zorundayız. Bu ülkede stabil bir para birimine, siyasi iradeye ve toplumun gailesini çeken siyasi partilere ihtiyacımız var. Bunu sorgulayıp bu sorunları çözebiliriz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu