EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Kamu özel dengesi şart

Bu ülke sadece kamu çalışanlarından mı ibarettir? Elbette hayır.. Ve elbette bu ülkede özel sektör çalışanları da var

Bu ülke sadece kamu çalışanlarından mı ibarettir? Elbette hayır.. Ve elbette bu ülkede özel sektör çalışanları da var.

Lakin maalesef bu göz ardı ediliyor..

Oysa devlet sadece kamu çalışanlarını değil, özel sektör çalışanlarını da düşünmek zorundadır. Sorumlu yönetim anlayışı da bunu gerektirmektedir. Dolayısıyla ülke gerçekleri doğrultusunda geliştirilecek politikalarda özel sektör çalışanlarına da yer verilmesi elzem bir ihtiyaçtır.

Nitekim geldiğimiz günde hayat pahalılığının çok altında bir asgari ücret reva görülüyor, binlerce özel sektör çalışanına. Zira yüz binlerce kişi bu ülkede ayda 8,600 TL ile geçinmek zorundadır! Her zaman söylerim, empati yeteneğine sahip olmak çok kıymetli bir eylemdir. Dolayısıyla bu ve benzeri durumlarda empati yapmamız gerekiyor. Nitekim asgari ücret olan 8600 TL ile bu ülkede yaşam idame ettirilmeyeceği çok net değil mi?

Bunun aksini iddia edenlerin de maksatlı bir beklentisi olduğu aşikardır. Dolayısıyla iş sahibinden tutun da siyasi sorumluluk alıp ülkeyi yönetme iddiasında olanlar dahil bu ülkede yaşayan herkes bu maaşla geçinilemeyeceğini çok ama çok iyi biliyor!

Hoş bunu görmezden gelenlerin ahlaki yanlarını da sorgulamakta fayda var.

Bugün Kuzey Kıbrıs’ta imkanı olan işçiler güneyde çalışmak istiyor! Gençler dahil birçok insanımız göç planı yapıyor!

Çoğunluk nüfus kamuda istihdam olanağı arıyor, ya da bunu zorluyor. Hal böyle olunca da yabancı işçi, kaçak köçek kayıt dışı işçi sayısı artıyor!

İş sahipleri yanlarında  çalıştıracak işçi bulamıyor! Ailevi sorunlar ekonomik koşullardan derinleşiyor, toplum sosyal patlamaların eşiğine sürükleniyor.

Ve konunun en üzücü ve düşündürücü yanı bütün bunlar yaşanırken ülkeyi yöneten anlayış bunları düzeltmek ya da iyileştirmek yerine sorunların katlanarak büyümesine olanak sağlıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu