GenelKıbrısManşetSiyaset

Kamuda örgütlü sendikalar 8 Nisan’da genel grev kararı aldı

Hükümetin sürprizlere ve şok eylemlere hazır olması gerektiğine vurgu yapan Bengihan, “Belki de aniden Havalimanı’nda eylem olabilir, bugün belki uçaklar inemeyebilir. Belki olmaya da bilir ama onlar her an tetikte olsun. Nasıl onlar bize 1 Nisan şakası yaptıysa biz de onlara 1 Nisan şakası yaparız. Onlar da bizim gibi bir sabah uyanacaklar ve şok eylemlerle karşılaşacaklar” şeklinde konuştu


Kamuda örgütlü 6 sendika, Bakanlar Kurulu tarafından, Yasa Gücü’nde Kararname ile hayat pahalılığının 4 ay süreyle dondurulmasına yönelik kararına sert şekilde tepki göstermeye hazırlanıyor. 8 Nisan Perşembe günü genel grev kararı alan sendikalar, 8 Nisan’a kadar da şok eylemlerle hükümete sürprizler yapmaya hazırlanıyor.
Bengihan, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ülkemize ziyaret gerçekleştireceği bugün, Ercan Havalimanı’nda şok bir eylem kararı alınabileceğini ve bugün uçakların Ercan’a inemeyebileceğini ifade etti. Bengihan, “Her an her şey olabilir” dedi.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan, KTAMS, KAMU-SEN, KAMU-İŞ, GÜÇ-SEN, VERGİ-SEN ve KTHES’in bir araya gelerek, hükümet tarafından hayat pahalılığı ödeneğinin 4 ay süreyle dondurulması kararına yönelik eylem planını belirlediklerini ifade etti. Genel grev konusunda karar alındığını vurgulayan Bengihan, 8 Nisan Perşembe günü genel greve gideceklerini açıkladı.

“SÜRPRİZLERE HAZIR OLSUNLAR”

8 Nisan Perşembe günü ülkede hayatı durduracaklarını vurgulayan Bengihan, Cumhuriyet Meclisi önünde eylem gerçekleştireceklerini de açıkladı. “Hükümet, ayrıca 8 Nisan Perşembe gününe kadar sürpriz eylem ve grevlere de hazır olsun” diyen Bengihan, “Kendileri nasıl gecenin bir yarısı sürpriz karar açıklayarak 42 bin sigorta emeklisini, 15 bin devlet emeklisini, 110 bin çalışanını mağdur ettiyse, bunun bedelini ödeyecekler” uyarısında bulundu.

“MAHKEME KARARINA RAĞMEN…”

2019 yılında Anayasa Mahkemesi’nin benzer bir konuda kararı olduğuna dikkat çeken Bengihan, hükümetin mahkeme kararlarına rağmen, bu kararları hiçe sayarak, binlerce emekli ve çalışanın haklarını hiçe saydığını, hayatın ciddi şekilde pahalandığı ve TL’nin döviz karşısında eridiği böylesi bir dönemde, geri ödenmeyecek şekilde hayat pahalılığının dondurulduğunu vurguladı. Asgari ücretin belirlenmesinde de hayat pahalılığının baz alındığına dikkat çeken Bengihan, özel sektör çalışanlarının da bu durumdan olumsuz etkileneceğini ifade etti.

“BU KARARI MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ”

Sadece grev ya da eylemlerle kalmayıp hükümetin hayat pahalılığıyla ilgili Yasa Gücünde Kararnamesi’ni mahkemeye de taşıyacaklarını açıklayan Güven Bengihan, “Artık bardaktaki son damlayı taşırdılar. Uzun süredir pandemi döneminde olmamız nedeniyle sorumlu sendikacılık anlayışıyla hareket etmeye çalışıyoruz fakat bizden yapılan kesintileri özel sektör çalışanlarına vereceğini söyleyenlerin, bu kesintilerle özel sektör patronlarının Sosyal Sigorta borçlarını ödediklerini gördükçe, artık bu adaletsizlik ve haksızlığa sessiz kalamadık” dedi.

“BELKİ DE BUGÜN UÇAKLAR İNEMEZ”

“Hoşgörünün de bir sınırı var” diyen Bengihan, “Artık bu adaletsizliklere, hukuksuzluklara ve haksızlıklara sessiz kalmayacağız” dedi. Hükümetin sürprizlere ve şok eylemlere hazır olması gerektiğine vurgu yapan Bengihan, “Belki de aniden Havalimanı’nda eylem olabilir, bugün belki uçaklar inemeyebilir. Belki olmaya da bilir ama onlar her an tetikte olsun. Nasıl onlar bize 1 Nisan şakası yaptıysa biz de onlara 1 Nisan şakası yaparız. Onlar da bizim gibi bir sabah uyanacaklar ve şok eylemlerle karşılaşacaklar” şeklinde konuştu.

“YAZIKLAR OLSUN”

Bu akşam Mağusa’da gerçekleştirilecek olan ‘Bir Zamanlar Kıbrıs’ dizisinin galasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bengihan, “Pandeminin giderek yayıldığı bir süreçten geçiyoruz. Türkiye’de salgının boyutu çok ciddi artışta, ülkemizde de bulaş oranı yükselişte. Biz bu ülkede esnafa ‘iş yerlerini kapatacaksınız’, ‘kurallara uyacaksınız’ dedik. Şimdi hangi yüzle denetim yapıp inşalara kurallara uymuyor diye ceza keseceksiniz. Siz insanların düğünlerini, nişanlarını ertelettiniz, doğum günlerinde insanlara ceza kestiniz. Şimdi nasıl çıkıp da bunları eleştireceksiniz ya da yasaktır diyeceksiniz” şeklinde konuşarak, “Tek sözüm var yazıklar olsun” diyerek eleştirilerini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu