ManşetSpor

Kan değişimi filân

Araştırmalar diyor ki, kan değişikliği her zaman istenen sonucu vermiyor. Bazen ilk başlarda olumlu sinyaller verse de, orta vadede durumlar daha da kötüye gidebiliyormuş, gelen gideni aratır hesâbı!

Fizyolojik açıdan kan değişimi neden yapılır? Kan uyuşmazlığı, kan kirlenmesi veya kan yetersizliği gibi durumlarda kanın organizmaya adapte olamadı durumlarda kan değiştirilir. Bu uygulamadaki düşüncenin temelinde ‘bozuk, eksik veya kirlenmiş’ olan kandır. Diğer organların sağlam olduğu ve hiçbir dokuda herhangi bir problemin olmadığı varsayımı hâkimdir. E sistem? Belki de balık hasta değildir ama su kirlidir ki kim bilir!

Günah keçisi mi? E o da paralel hikâye; Günah keçisi, suçsuz olduğu halde başkalarının suçunu yüklenen kişi ya da topluluğa verilen isimdir. Günah keçisi kavramına çeşitli toplumlarda değişik zamanlarda rastlanır. Eski Ahit’deki Kefaret Günü ayinlerinde Yahudi kavminin günahlarını simgesel olarak bir erkek keçiye yüklenirdi. Bu keçi kurayla seçilir ve Azazel adlı kötü ruhu yatıştırmak için Yahudi kavmini günahlarından arındırmak üzere Kudüs dışında bir uçurumdan aşağya atılırdı.

Antik Yunanistan’da veba ve benzeri afetleri hafifletmek ya da önleme amacıyla günah keçisi olarak insanlar kullanılırdı. Atinalılar, Thargelia Şenliği’nde bir kadın ve bir erkek seçerler, şölenden sonra bu çifti kentte dolaştırırlır, ince yeşil dallarla dövülür sonra da kent dışına sürülür or’da büyük olasılıkla taşlanırlardı. Böylece kentin bir yıl boyunca kötü talihten korunacağına inanılırdı. İşte, herkesin her haltı yediği, herkesin suç işlediği bi’ortamda zavallı keçicik veya masum insanları öldürerek ‘günahlardan arınma modeli’ var ya, günümüzde de özellikle ‘hakem ve de antrenör’ üzerinden sıkça tekrarlanıyor.

E konunun sporla ne âlâkası var? Mâlum, antrenörleri kulüpten kovanların ilk deyişi “Kan değişikliği” filân. Başkan ya da seyircilerin kâğıt üzerinde yaptığı takım asla yenilmezmiş. İşte, onlar çok bilir ya ve başka kimse de anlamazmış ya bu top işlerinden, hep aynı nakarat, hep aynı kabak, hep aynı bir türlü olmayan cacık!

Araştırmalar diyor ki, kan değişikliği her zaman istenen sonucu vermiyor. Bazen ilk başlarda olumlu sinyaller verse de, orta vadede durumlar daha da kötüye gidebiliyormuş, gelen gideni aratır hesâbı!

Çözüm mü? Kan değişimi öncesi diğer organların da çalışma şartlarını kontrol etmek gerekir. Haa, bir’de balığın hasta olup olmadığını kontrol etmeden önce, içerisinde yaşadığı suyun da sağlık açısından tahlili şarttır. E buna ek olarak da sivrisineklerle uğraşacağınıza, bataklığı kurutun tamamdır…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu