EkonomiKıbrısManşet

Kanber: Akışına bırakarak normale dönemeyiz

Ekonomik yaşamın varlığını sürdürebilme noktasında hükümet tarafından projeler ve kaynak yaratılması gerektiğine dikkat çeken Kanber, “Bizim öngörümüz; ekonominin bıraktığımız yere dönmesi ve 5 bin işletmenin tekrar hayata geçebilme noktası çok yakın bir zamanda mümkün değil. Bununla ilgili projeleri de yok. Geri dönüş çok zor. Nitelik anlamında da ayakta tutmak çok önemli turizmde çalışan o kadar insan kayboldu, Buraya geri gelecekler mi?" diye sordu

Kıbrıs Türk Esnaf Zanaatkarlar Odası Başkanı (KTEZO) Mahmut Kanber, BRT’de yayınlanan Manşet+ programına telefon bağlantısıyla katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi döneminde 5 bin işletmenin kapandığını, 50 bin kişinin ise işsiz kaldığını kaydeden Kanber, “devlet ekonomik bir plan açıklamazsa ortada açık işletme kalmayacak” uyarısında bulundu.

Ekonomik yaşamın varlığını sürdürebilme noktasında hükümet tarafından projeler ve kaynak yaratılması gerektiğine dikkat çeken Kanber, “Bizim öngörümüz; ekonominin bıraktığımız yere dönmesi ve 5 bin işletmenin tekrar hayata geçebilme noktası çok yakın bir zamanda mümkün değil. Bununla ilgili projeleri de yok. Geri dönüş çok zor. Nitelik anlamında da ayakta tutmak çok önemli turizmde çalışan o kadar insan kayboldu, Buraya geri gelecekler mi?” diye sordu.

AŞININ ÜLKEYE GELİŞ TAKVİMİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR

“Öncelikli hedefimiz bu işletmelerin hayatta kalabilmesi için ekonomik destekler, bununla ilgili de ortada bir gelişme yok. Açık olan ben çok iyi kazanıyorum diyenin bile bir yıllık gelir kaybı yüzde 90’dır” ifadelerini kullanan Kanber, “Açık olanlara ayakta kalabilmesi için borç değil hükümetin destek bulması gerekiyor. Ayakta kalmanın birkaç yollarından biri kira desteği, çalışanlarına desteği ve devletin bu süreçte bize destek olması gerekiyor. Aksi halde ülkede işletme kalmayacak” diye konuştu.

Kanber, açıklanan aşı takviminin yeterli olmadığına dikkat çekerek, “Kilit aşıdır, toplum bağışıklığını 6-7 ayda yakalayacaksak hangi ayda kaç bin kişiye aşı yapılacağı ortaya konduğunda sektörün durumu şekillenecektir. Aşının ülkeye geliş takvimini bilmemiz gerekiyor sektörlerin açılımını planlamak için. Çok uzun zamandır sürdürdüğümüz bu çalışmada hiçbir sonuç alamadık. Merak etmeyin, aşı gelecek dışında ortada bir veri yoktur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SOYUT DEĞİL SOMUT MÜDAHALE GEREKİYOR

Hükümetin esnafa destek vermemesi taktirinde beş yıl geriye gidileceğini aktaran Kanber, “Soyut değil, somut hissedilebilecek müdahaleleri bekliyoruz. Sektöre hükümet dokunmazsa vergi alacak esnaf bulamayacak. İşletmeler azaldıkça ülke nüfusuna göre kalan işletmeler beslenecektir. Ama bu da gıda tüketimdir.  Dış nüfusa bağlı sektörler oluşmuştur. Otellerin etrafı Üniversitelerin etrafı kapasitelerine göre dolmuştur. Öğrencinin eski sayıya ulaşması çok zor görülüyor. Biz pandemi sürecini doğru yürütemedik” dedi.

Kanber, “Bir daha ekonomi ayağa kalkar mı diye sorarsanız çok zor. Kapanan işletmelerin ardından açılanlar yüzde beş bile değil. Destek olmazsa hiçbir durum ekonomiyi ayakta tutamayacak” şeklinde konuştu ve akışına bırakarak normale dönemeyeceğimizi söyledi ve şunları aktardı: “Ekonomik modelin ortaya konması gerekirdi. Ülkemiz 4 kriz yaşadı. Hepsinde dibe vurmalar gördük ama insan hareketi serbesti. Krizlerin şeklide değişiyor. Bu süreci doğru tanımlamadıktan sonra geri dönüşüm doğru yapılmadığı müddetçe, yerel ekonomik durum hep inişli çıkışlı olacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu