EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

Gürcafer: Kapalı Maraş’taki altyapı çalışmalarını bizim insanımız yapacak

Kapalı Maraş’taki altyapı çalışmalarının Kıbrıs Türk mühendisi, mimarı, müteahhitti, üreticisi ve taşeronu tarafından yapılacağını vurgulayan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Gürcafer, “Bunun harici bir yaklaşım ne Türkiye’den gelir ne de biz kabul ederiz" dedi

GIYNIK ÖZEL – AHMET VAMIK

Kapalı Maraş’ta incelemelerde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un 46 yıl sonra açılan Kapalı Maraş’ın çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışmalarını Konya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’nin birlikte yapacağına yönelik açıklaması ülkemizde inşaat sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu.

“Biz TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la tam bir fikir birliği içerisindeyiz” diyen Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Hiçbir görüş ayrılığımız yoktur. Kapalı Maraş’taki altyapı çalışmalarını bizim insanımız yapacaktır. Pandemi dönemiyle mücadele etmek için işe ve aşa ihtiyacımız vardır” diyerek, “Zaten aksi bir durumda biz kesinlikle bunun karşısında oluruz. Bizim geçmişten günümüze duruşumuz nettir. Söz konusu ekmek kavgası olunca tüm paydaşlar aynı görüşte birleşti. Herkesin ortak düşüncesi Kapalı Maraş’ın altyapı çalışmalarının finansman olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarıyla ve Kıbrıslı Türk mimar, mühendis, müteahhit ve taşeronlar tarafından gerçekleştirilmesidir” diyerek, Ekonomik Örgütler Platformu olarak toplumsal faydanın peşinde olduklarının da altını çizdi.

“DİL SÜRÇMESİ YA DA ACEMİLİK”

Söz konusu açıklamayı ‘talihsiz bir açıklama’ olarak nitelendiren Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Bu ziyaretten ve Kapalı Maraş’la ilgili düşüncelerden kesinlikle haberdar değildik. Biz de tüm halkımız gibi bu açıklamaları basından öğrendik. Sadece biz değil, Mimar ve Mühendis Odaları, Şehir Plancıları, Taşeronlar Birliği gibi paydaş örgütler de bu gelişmeleri aynı şekilde basın aracılığıyla öğrendi. Yapılacak olanları tam olarak doğru şekilde yansıtan bir açıklama olmadığını düşünüyorum. Yani bir nevi dil sürçmesi ya da acemilikle yapılmış bir açıklama olarak değerlendirdiğim için ben bu durumu pek fazla ciddiye almadığımı söyleyebilirim” dedi.

“BÜTÜN KATMA DEĞER KKTC’YE KALACAKTIR”

“Kapalı Maraş konusunda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle yakın temasımız var. Olacak olan şudur, önce Kapalı Maraş’ın nasıl açılacağı planlanacak, Mal Tazmin Komisyonu, Yüksek Mahkeme ve diğer tüm paydaşlarla birlikte tazmin ya da mal sahiplerine iadenin ne şekilde olacağına karar verilecek” diyen Cafer Gürcafer, “Ardından da Kapalı Maraş’ın altyapısının nasıl yeniden inşa edileceği planlanacak. Kapalı Maraş’ta ne yol, ne su, ne kanalizasyon, ne elektrik ne de telefon altyapısı var. Bu altyapı ihtiyacıyla ilgili gerekli plan ve proje ortaya çıktıktan sonra, kesinlikle orada oluşacak olan bütün katma değer KKTC’ye kalacaktır” şeklinde konuştu.

“SADECE SİYASİ MESAJ AMAÇLI SÖYLEMLER”

Kapalı Maraş’taki altyapı çalışmalarının Kıbrıs Türk mühendisi, mimarı, müteahhitti, üreticisi ve taşeronu tarafından yapılacağını vurgulayan Gürcafer, “Bunun harici bir yaklaşım ne Türkiye’den gelir ne de biz kabul ederiz. Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Konya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ yetkilileriyle birlikte Kapalı Maraş’a yaptığı ziyaret sadece sembolik bir ziyarettir. Onun ötesinde bir anlam yüklemeye gerek yok. Oradaki çalışmaların Konya Büyükşehir Belediyesi ya da TOKİ tarafından yaptırılmasına gerek yoktur, buna ihtiyaçta yoktur. Bu açıklamalar sadece siyasi söylemlerdir ve bir yerlere mesaj vermek içindir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu