KıbrısManşet

Kapılardaki eziyet bitmek tükenmek bilmiyor

Lefkoşa’daki Metehan Sınır kapısından Kuzey’e giriş yapmak isteyenler dün yine cehennem sıcağında saatlerce kuyrukta bekledi

Lefkoşa’daki Metehan Sınır kapısından Kuzey’e giriş yapmak isteyenler dün yine cehennem sıcağında saatlerce kuyrukta bekledi

 

Kıbrıslı Rumlar’ın krizdeki ekonomiye sıcak para sağlayan alış-veriş tercihleri kapılardaki eziyetten etkileniyor

 

EKONOMİYE, SICAK PARA GİRİŞİNE ENGEL… Ülke ekonomisinde doping etkisi yaratan, Kıbrıslı Rumlar’ın Kuzey Kıbrıs’a geçişlerinde işkence devam ediyor. GIYNIK Gazetesi’nin yayınladığı habere göre dün sabahın erken saatlerinde Metehan Kara Kapısı üzerinden Kuzey Kıbrıs’a geçiş yapmak isteyen Kıbrıslı Rumlar kapıdaki işlemlerin ağır kalması nedeniyle yine saatlerce uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı. Kara geçiş kapılarındaki yoğunluğa rağmen personel yetersizliği nedeniyle, üçüncü geçiş şeridinin açılamadığı gözlemlenirken, aylardır süren bu durumun düzeltilmesi için yeterli çaba harcanmadığı iddia ediliyor. Ülkede yaşanan ağır ekonomik krizin, en önemli nedenlerinden biri olan Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı, en azından Euro kazanan Kıbrıslı Rumlar’ın Kuzey Kıbrıs pazarına yönelmesini sağlarken, kapılardaki sıkıntıların, ekonomiye sıcak para girişi sağlayan komşuların tercihlerini gözden geçirmelerine neden oluyor.

 

KIBRISLI RUMLAR 1,3 MİLYONU BULDU… Turizm Bakanlığı’nın Polis Genel Müdürlüğü rakamlarından derlediği verilere göre Ocak-Haziran döneminde, kara kapılarını kullanarak Kuzey Kıbrıs’a gelen yabancı uyruklular %64’ünün Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu kullanan Kıbrıslı Rumlar olduğu saptandı. Altı aylık sürede 1 milyon 298 bin 018 Kıbrıslı Rum Kuzey’e geçerken, bu sayı günlük bazda 7 bin kişinin üzerini işaret ediyor. Yılın ilk yarısında ayrıca en az 40 ayrı ülkeden 744 bin 903 kişi de Rumlara katıldı. Ocak-Haziran periyodunda Kıbrıslı sayısında geçen yıla kıyasla %1,238 (bin 238), diğer yabancılarda ise %1,420 (bin 420) oranında artış oldu. Veriler, Güney’ geçen Kıbrıslı Türk sayısının Kıbrıslı Rum sayısının 483 bin kişi altında kaldığını da gösteriyor.

 

ÇARŞI PAZAR KOMŞULARLA DOLU… Türk Lirası’nın Haziran 2020’den bu yana Euro önünde %130’u aşan oranda değer kaybetmesi, Güney’de yaşayan komşularımızın binlercesini Kuzey çarşısına yöneltti. Her gün binlerce Kıbrıslı Rum, Euro’nun yüksek alım gücünden yararlanmak amacıyla çarşıyı pazarı doldururken, akaryakıttan marketlere, restoranlardan eczanelere kadar her yerde alışveriş yapan Kıbrıslı Rumları görmek mümkün. Sağlanan verilere göre, 2019 yılında kredi kartı kullanılarak yapılan alış-verişler aylık bazda 1,9 milyon Euro civarında iken bu rakam 2,5 milyon Euro’yu aşıp 3 milyon Euro sınırına ulaştı. Bu rakama ne kadar olduğu kestirilemeyen nakit harcamalar dâhil değil.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu