KıbrısManşetToplum

Kapısız: “Panayırda bile elektrikler kesilmez”

Kapısız, Ercan Havaalanı’nda bugün meteoroloji binası ile eski pisti besleyen elektrikte faz değişimi yaşandığını, bu nedenle de jeneratörün devreye girmediğini söyledi

Ercan Havaalanı’nın bu sabah yaklaşık bir saatliğine hava trafiğine kapatılması onlarca insanı mağdur etti.

Hava durumunu gösteren meteorolojik sistemlerle ilgili jeneratörün “elektrik arızası” sırasında devreye girememesi nedeniyle hava trafiğinden 4’ü kalkış, 2’si iniş yapacak 6 uçak etkilendi.

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız açıklamasında, Ercan Havaalanı’nın yeni terminal binasının “eksik-aksak, yarım-yamalak” açıldığına dikkat çekti.

Ercan Havaalanı’nda “kesintisiz enerji” olması gerektiğini söyleyen Kapısız, bugün meteoroloji binası ile eski pisti besleyen elektrikte faz değişimi yaşandığını, bu nedenle de jeneratörün devreye girmediğini kaydetti.

Kapısız, jeneratör devreye girmediği için enerji kaybı yaşandığını, bu nedenle meydandaki uçaklara meteorolojik bilgi ile “iniş-kalkış” durumlarıyla ilgili hava trafik hizmeti verilemediğini dile getirdi.

Bugün yaşanan durumun çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Kapısız, “Bizi defalarca sabotajla suçlayan kesimler yine ders almadı” dedi.    Bir meydanda meteorolojik bilgi sağlanamamasının kabul edilemeyeceğini belirten Kapısız, “Burası panayır değil, havalimanıdır. Panayırda bile elektrikler kesilmez” ifadelerini kullandı.

“Havaalanında uçuş güvenliği yok”

Meteoroloji servisi olmadan bir havalimanının açılamayacağına dikkat çeken Kapısız, Ercan Havaalanı’nda “uçuş güvenliği” olmadığını vurguladı.    Kapısız, “Elektrikler her kesildiğinde ve her voltaj yükselip düştüğünde burada bir şeylerimiz yanacaksa, o yanan şeyler hava trafik hizmeti verirken kullandığımız şeylerse vay halimize… Dükkanı kapatalım daha iyi” dedi.

“İşin ucunda insan canı var”   

Kapısız, kasım ayında yaşanan elektrik kesintileri sırasında bugün yaşanılan duruma karşı eylem yaptıklarını, Sivil Havacılık Dairesi’nin ise resmi yazılarla öngörülerini Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na ilettiğini, ancak hiçbir önlem alınmadığını vurguladı.

Kapısız, defalarca havalimanı meydanındaki enerji sistemlerinde sıkıntı olduğunu ve havalimanına “kesintisiz” enerji sağlanması gerektiğini söylediklerine dikkat çekti.

Ayrıca Kapısız, kesintisiz enerji olmazsa, enerjinin gittiği anlarda hava trafik hizmeti veremeyeceklerini, havacılık emniyetinin ciddi şekilde etkileneceğini ve işin ucunda “insan canı” olduğunun üstüne basa basa söylediklerini de dile getirdi.

“Kasım ayında yüzlerce insan havada ölebilirdi”   

Kapısız, sendika olarak bu duruma karşı grev yapacakları sırada bakanlığın “grev yasağı” uygulayarak kendilerini susturmaya çalıştığını, ancak bu adımların bugün yaşanılanları değiştirmediğini söyledi.

Kasım ayında elektrik kesinti yaşandığında hava trafiğiyle ilgili tüm irtibatları kaybettiklerini dikkat çeken Kapısız, “O dönem her an kaza yaşanabilirdi, yüzlerce insan havada ölebilirdi. Çok ucuz atlattık” dedi.

“Diğer sistemleri tamir etmeyi yine unuttular”   

Kapısız, kasım ayında sendikanın iki saat içerisinde bu sorunun giderilmemesi halinde meydanın ve hava trafiğinin tamamen kapanacağını duyurduğunu, yarım saat içerisinde ise “o an aküler eksikti, aküleri taktık, sorun giderildi” denildiğini, ancak bugün bu sorunun palyatif olarak giderildiğini anladıklarını kaydetti.

Kapısız, söz konusu dönemde sivil havacılığa ait ekranları beseleyen sistemlerin tamir edildiğini, diğer sistemleri tamir etmeyi yine unuttuklarını vurguladı.

“Devlet ve sermaye havacılığı sabote ediyor”   

Kuzey Kıbrıs’ta devlet ve sermayenin el-ele havacılığı sabote ettiğini savunan Kapısız, “Tüm uyarılarımıza rağmen gözümüzün içine baka baka aynı umursamazlığı, aynı ihmalkarlığı devam ettiriyorlar. Eğer kötü bir şey olursa bunun hesabını kim verecek?” diye konuştu.

(Bağımsız Gazete)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu