DünyaEkonomiManşet

“Kapitalizmin” sonu gelebilir!

Ekonomistlere göre, “Şirketler önce pandemiyi, ardından da Ukrayna’daki savaşı ‘vurgun yapmak’ için kullandı”

Ekonomistlere göre, “Şirketler önce pandemiyi, ardından da Ukrayna’daki savaşı ‘vurgun yapmak’ için kullandı”

Uzmanlar, ekonomik döngüde daha önce görülmemiş düzeydeki kurumsal açgözlülüğe dikkati çekiyor.

“Şirketlerin ‘enflasyon fırsatçılığıyla’ kârlarını yükseltmesi, uzun vadede kamu düzenine de zarar verecek”

ŞİRKETLERİN SALGIN VE SAVAŞ VURGUNU…
Ekonomistlere göre, şirketler önce Covid-19 pandemisini ardından da Ukrayna’daki savaşı ‘vurgun yapmak’ için kullandı. Uzmanlar, ekonomik döngüde daha önce görülmemiş düzeydeki kurumsal açgözlülüğe dikkati çekerken, “Şirketlerin ‘enflasyon fırsatçılığıyla’ kârlarını yükseltmesi, uzun vadede kamu düzenine de zarar vereceğine” işaret ediyor. Fransa’nın en köklü bankalarından Societe Generale’nin küresel stratejisti ekonomist Albert Edwards, bu gelişmeleri yorumlarken “kapitalizmin sonunun gelmiş olabileceğini” söyledi. Edwards, “40 yılı aşkın süre finans sektöründe çalıştıktan sonra artık beni şaşırtabilecek pek bir şey kalmadığını düşünmüştüm. Ancak bu ekonomik döngüde daha önce görülmemiş düzeydeki kurumsal açgözlülüğü hayret verici buluyorum” dedi.

ENFLASYON FIRSATÇILIĞI…
Edwards, 4 Nisan’da yayımladığı haftalık piyasa analizinde şirketlerin pandemiyi ve Rusya-Ukrayna savaşını kendi kârlarını artırmak için kullandığına dikkat çekerek, “ABD’de son açıklanan kâr verileri, kapitalist sistemin olması gerektiği gibi işlediğine dair azalan güvenime büyük bir darbe daha vurdu. Şirketler önce pandemiyi, ardından da Ukrayna’daki savaşı ‘vurgun yapmak’ için kullandı.” Deneyimli ekonomist, dünya çapında yaşanan ekonomik sıkıntılara ve bununla bağlı toplumsal olaylara da işaret ederek, özellikle şirketlerin “enflasyon fırsatçılığıyla” kârlarını yükseltmesinin, uzun vadede kamu düzenine de zarar vereceğini belirtti. Edwards, yazısında söz konusu durumun sürmesi halinde bilinen anlamda kapitalizmin çökebileceğini savundu.

BİDEN BİLE RAHATSIZ OLDU…
Deneyimli ekonomist, “enflasyon fırsatçılığı mutlaka bitmeli. Aksi takdirde kapitalizmin sonuyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu, politikacılar (Batılı) için artık göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir mesele” derken, ABD Başkanı Joe Biden’ın konuyla ilgili rahatsızlığı akıllara geldi. Joe Biden da Kasım 2022’daki bir açıklamasında, ülkesinin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin yüksek kârlar elde etmesini eleştirmiş ve “Ben bir kapitalistim, şirketlerin adil kârlarıyla ilgili bir sorunum yok ama bu kadarı da yeter” demişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu