GenelKıbrısManşet

Kara Altın’a talep yok

DEVRİM DEMİR

Harnup hasadı kısa süre önce başladı. Fare ve hırsızlar ile başı büyük dertte olan üretici, harnup fiyatının açıklanmamasının huzursuzluğunu yaşıyor

HIRSIZ KORKUSU ERKEN HASAT ETTİRDİ

Harnup ağaçlarına hırsız dadandı, üreticiler çalınacak korkusu ile harnup hasadına erken başladı. Kıbrıs’ın yıllarca en büyük geçim kaynaklarından biri olan harnup, gereken değeri görmüyor. Kalkanlılı üretici Mehmet Salih Tombul ‘Güzelyurt’ gazetesine konuştu, harnup fiyatının hasada başlanmasına rağmen açıklanmamasına isyan etti. Tombul, harnubun son 5 yıldır bütün olarak, işlenmeden Türkiye Cumhuriyeti’ne satıldığını ifade ederek, harnup fiyatının 2 TL’den başladığını daha sonra 30 TL’ye çıktığını kaydetti.

GEÇEN YILDAN STOK VAR

Eylül ayına günler kaldığını ve hala fiyat açıklanması yapılmadığını kaydeden Tombul, “Bir buçuk ay oldu hasat başladı ancak fiyata ilişkin bir açıklama yok. Fabrikalarda geçen yıldan stoklanmış harnup ve çekirdeği var bu paraya çevrilmediği için bu yıl elden çıkarılacak” şeklinde konuştu. Harnup kadar çekirdeğinin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Tombul, her yıl Türkiye Cumhuriyeti’nden tüccar geldiğini bu yıl hala tüccardan talep gelmediğini kaydederek, “Çerçevede görünen bu yıl harnubun elde kaldığıdır” dedi. Çekirdeğinin de çok değerli olduğuna değinen Tombul, kozmetik başta olmak üzere birçok üründe ve kahvede kullanıldığını belirterek harnubun önemine değindi.

HARNUP TOPLAMA VE SATMA YASASI VAR

Harnup toplama ve satma yasasının olduğuna değinen Kalkanlılı üretici Mehmet Salih Tombul, bu yasanın ‘İngiliz Yasası’ olduğuna dikkati çekerek, “İngiliz döneminden kalma zeytin ve harnup toplama tarihleri var, harnup toplama satma yasası var” dedi. Harnup üreticisinin değer kazanmayınca ağacına da sahip çıkmadığını, birçok ağacın fareler tarafından talan edildiğini ifade eden Tombul, harnup ağacının çok kıymetli olduğunu ve Kalkanlı yangını sonrası yangın çıkan alanda hiçbir sulama, özel bir bakım yapılmadan harnup ağaçlarının canlandığını belirterek, harnup ağacının ne kadar kıymetli bir ağaç olduğuna vurgu yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu