KıbrısManşetSiyaset

Kara para trafiği yoğun

Çok açık ki bu ülkeye giren/çıkan kayıt dışı paraların, yani kara para diye tanımlanan paraların gelip geçtiği bir ortam oluştu burada. Dolayısıyla bu konuyla yakından ilgili olan kurumlara çok büyük sorumluluklar düşüyor denetim ayağında

Önceki gün yine gözüme çarptı.

Son 2 ayda Ercan’dan ülkeye ‘izahatsız’ şekilde getirilen/götürülen ve tespit edilen para miktarı 5.35 milyon Euro.

Bunlar tespit edilenler.

Ya edilmeyenler?

Şans eseri 800 bin Euro ile yakalanan şahısların toplamda ülkeye 30 milyon Euro geçirdiklerini öğreniyoruz polisin yaptığı soruşturmada.

Dolayısıyla tespit edilmeyenleri bilmiyoruz.

Bavul bavul çanta çanta geçirilenler var bir de, yasal mevzuata takılmadan.

Çok açık ki bu ülkeye giren/çıkan kayıt dışı paraların, yani kara para diye tanımlanan paraların gelip geçtiği bir ortam oluştu burada. Dolayısıyla bu konuyla yakından ilgili olan kurumlara çok büyük sorumluluklar düşüyor denetim ayağında.

Kaldı ki bugün ülkemizde bir kara para trafiği olduğunun herkes farkında.

Peki nedir bu kara para dediğimiz?

Yasal olmayan faaliyetlerden elde edilen paranın yasal yollarla elde edilmiş gibi gösterilerek sistem içine dahil edilmesi olayıdır kara para.

Burada maksat devletin bu parayı nereden buldun sorusuna resmi kanallar üzerinden cevap olanağı yaratmaktır.

Peki nasıl elde edilir bu kara para?

Çoğunlukla  uyuşturucu ticareti, fuhuş, insan kaçakçılığı, terör ve silah ticareti gibi yöntemler üzerinden bu para elde edilir.

Dolayısıyla burada devlet denetimi etkin bir şekilde hissedilmelidir.

Elbette kara para aklamanın farklı farklı yöntemleri vardır. Hatta akıl sır erdirilemeyen yöntemlerdir bunlar.

Birçoğumuzun hayal gücünün sınırlarını zorlamasına rağmen aklının ucundan dahi geçmeyen yöntemlerle elde edilen para nakit akış döngüsünün içine dahil edilir. Uygulanan yöntemler ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte finansal sistemlerin çeşitliliği de yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlar. Elbette burada mevzuya hakim bilgi sahibi ehli kişiler üzerinden destek alınır. Kimse üstüne almasın ve fakat kara para aklama konusunda en çok fikir üretebilecek, yol yöntem gösteren  kişiler arasında; hukukçular, muhasebeciler ve mali danışmanlar gösterilir.

Bu kişilerin aldıkları eğitimin de etkisiyle sisteme olan hakimiyetlerinin verdiği özgüven kuşkusuz ki burada oldukça etkili rol oynar. Konu şu ki öyle veyahut böyle kara paranın ülkeye girişi engellenemiyor.

Çok açık ki uluslararası hukukun dışına kaldığımız sürece bu ve benzeri illegal işler birilerinden aldıkları destek ile burada zemin bulmaya devam edecek.

Halihazırda madem bu sorun var ve çare üretilemiyor. O halde bunu kayıt altına alacak ve ekonomiye dahil edilecek şekilde belki yasal düzenlemeler yapılarak girişini denetim altında tutabilecek çalışmalar yapılması gerekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu