GenelKıbrısManşet

Kara paracılara 4’er yıl hapis cezası

Mahkeme, ‘Yatırımcı maskesiyle’ ülkeye farklı tarihlerde kaynağı belirsiz kara sokan baba oğula acımadı

Baba Selim Tayşi ile oğul Selim Tayşi ülkeye 3 milyon 200 bine Euro’yu kaçak yoldan sokmuştu. Sanıklar polise gerçeği söylemeyerek parayı verdikleri kişinin paralarla kaçmasında önemli rol oynadı 

Devrim DEMİR

‘YATIRIMCI’ MASKESİYLE TAŞINAN KARA PARA…

KKTC’nin uluslararası kara para trafiğinde adının sık sık geçmeye başlaması vatandaşlar tarafından endişe ile izlenirken, ‘Yatırımcı’ maskesi altında ülkeye çantalar dolusu para sokan sanık Selim Tayşi ve oğlu sanık Selim Tayşi aleyhindeki dava Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinde karara bağlandı. Baba-oğul Türkiye’den çıkışta beyan ettikleri ancak, KKTC’ye girişte sakladıkları milyonlarca Euro’yu Ağustos ayında ülkeye sokmuştu. Başkanlığını Fadıl Aksun’un yaptığı, Kıdemli Yargıç Vedia B. Barkın ve Yargıç Murat Soytaç’ın oy birliği ile aldığı kararı Başkan Aksun okudu. Oy birliği ile suçlu bulunan sanıklar, Para Kambiyo Yasasına Aykırı Hareketten 4’er yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

MAHKEME ‘KAYIT DIŞILIĞA İŞARET ETTİ…

Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, sanıkların tutuklanmasının ardından yapılan soruşturmada, Hasan Kaya isimli şahsın ülkeden ayrıldığını ve paraların da bulunmadığını ifade etti. Sanıkların Hasan Kaya isimli şahıstan şikâyetçi olmadıklarını ifade eden Aksun, sanıkların beyanları ile kayıt dışılık unsurunun perçinleştiğini kaydetti. Sanıkların tutarsız beyanları neticesinde, parayı muhafaza eden kişinin ülkeden ayrılmasına fırsat yaratıldığına vurgu yapan Aksun, “Kontrolsüz para hareketlerinin yaratacağı sonuçlar, bir ulusu değil tüm dünyayı etkileyen global bir risktir” dedi.

AKSUN: ADALETİN TECELLİSİNE ZARAR VERDİLER…

Fadıl Aksun, sanıkların birçok farklı tarihte ‘10 kez’ toplamda 3 milyon 200 bin Euro yüklü parayı ülkeye getirdikten sonra paranın ilk nazarda kimin tarafından tasarruf edildiği noktasında gerçeği polisten gizlediklerine dikkati çekti. Aksun şöyle devam etti: “Sanıkların ülkemize yüklü miktarda getirdikleri paranın kimin tarafından tasarruf edildiği noktasında ilk nazarda gerçeği polisten gizleyerek paranın bulunmamasına yol açmalarını ve parayı getirme amaçlarının ne olduğu konusunda teyit veya tekzip edici şahadet toplanma ihtimalini de ortadan kaldırdıklarına ve böylelikle adaletin tecellisine zarar verdikleri noktasına bulgu yaparız” dedi.

“KAMUSAL ZARARIN YERİ DOLDURULAMAZ”…

Başkan Fadıl Aksun, sanıkların işlediği bu suçlar nedeniyle ülkemizin, dünya ekonomisinden ve hukuk sisteminden kopuk bir ülke imajı oluşturup itibarsızlaşmasına yol açtığını kaydetti. Ülkemizin finansal güvenilirliğini yıpratacak ve ülkemizin kontrolsüz finansal yapısı olduğu imajını verip ülkemizin dünya ekonomisinden dışlanması sonucunu doğuracak davranışlara müsamaha gösterilmemesinin kamu yararının bir parçası olacağına da vurgu yapan Aksun, “Ülkemizin yasalarına uyulmadan yapılan bir yatırımın kazandıracağı değer, verilen kamusal zararın yerini dolduramayacaktır. Ülkemizin ihtiyacı olan ekonomi ancak meşru temele dayanandır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu