EkonomiGenelManşet

Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Kripto varlıklar, ödemelerde direkt yahut dolaylı formda kullanılmamasına yönelik yönetmelik hazırlandı ve uygulanması için tarih belirlendi.

 

Türkiye Cumhuriyet ‘nın “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğin emeli, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların direkt yahut dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ait alım satım, saklama, transfer yahut ihraç hizmeti sunan platformlara yahut bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ait metot ve asılların belirlenmesi olarak gösterildi.

Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi yahut emsal bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, fakat itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul değer veya öteki sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları tabir ediyor.

Buna nazaran, Kripto varlıklar, ödemelerde direkt yahut dolaylı halde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde direkt veya dolaylı halde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların direkt yahut dolaylı olarak kullanılacağı bir halde iş modelleri geliştiremez, bu cins iş modellerine ait rastgele bir hizmet sunamayacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer yahut ihraç hizmeti sunan platformlara yahut bu platformlardan yapılacak fon transferlerine aracılık edemeyecek.

Yönetmelik 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu