GenelManşetTürkiye

Karavan çılgınlığı

Geçtiğimiz yıl karavan piyasasında müthiş bir patlama yaşandı, bu yıl da aynen devam ediyor

COVID-19 KARANVAN SEKTÖRÜNE YARADI… Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda gezgin ve tatil planı yapan kişi karavan tercih etmeye başladı. 2021’in yaz aylarında karavan piyasasında yaşanan talep patlaması sonucu siparişlere yetişmekte zorlanan üreticiler, bir yıl sonraya gün veriyordu.

ÜRETİCİLER KARANAV TALEBİNE YETİŞMEKTE ZORLANIYOR… Sıfır karavan fiyatları el yakıyor ve firmalar talebe yetişmekte zorlanıyor. Haliyle karavan hayali kuranlar ikinci el piyasasına yöneliyor ama orada da konuşulan rakamlar neredeyse sıfır fiyatına yakın…

KENDİ KARAVANINI KENDİN YAP… Karavanı satın almak yerine kiralamak isterseniz yapacağınız ödeme de beş yıldızlı bir otelde konaklama ücretini geçiyor. Durum böyle olunca yaratıcı çözümler oraya çıkıyor ve “kendi karavanını kendin yap” trendi günden güne yaygınlaşıyor.

200 BİN TL’YE KARAVAN YAPILABİLİYOR… Türkiye şartlarına bakılırsa ruhsatı elinize alana kadarki tüm evrak işleri artı mühendisin bedeli ortalama 3000 TL civarı bir bütçe çıkabiliyor. Karavanın yıllık vergisi 1200 TL. 200 bin TL’ye karavan yapılabiliyor.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda gezgin ve tatil planı yapan kişi karavan tercih etmeye başladı. Hatta geçen yıl yaz aylarında karavan piyasasında yaşanan talep patlaması sonucu siparişlere yetişmekte zorlanan üreticiler, bir yıl sonraya gün veriyordu. Aslında bu yıl da durum pek farksız değil. Sıfır karavan fiyatları el yakıyor ve firmalar talebe yetişmekte zorlanıyor. Haliyle karavan hayali kuranlar ikinci el piyasasına yöneliyor ama orada da konuşulan rakamlar neredeyse sıfır fiyatına yakın…

KARAVAN PİYASASINDA PATLAMA YAŞANDI

Geçtiğimiz yıl karavan piyasasında müthiş bir patlama yaşandı, bu yıl da aynen devam ediyor. Sıfır karavan fiyatları evlerle, kiralık karavan fiyatları ise lüks otellerle yarışıyor. Son dönemde özellikle öne çıkan trend ise “kendi karavanını kendin yap.”

Karavanda yaşayanlar anlatıyor:

Karavanı satın almak yerine kiralamak isterseniz yapacağınız ödeme de beş yıldızlı bir otelde konaklama ücretini geçiyor.

Durum böyle olunca yaratıcı çözümler oraya çıkıyor ve “kendi karavanını kendin yap” trendi günden güne yaygınlaşıyor.

Karavan ruhsatı çıkarılabilmesi için üç aşamadan geçiliyor. Birincisi ve en önemlisi aracın yönetmeliklere uygun olarak tadilatının yapılması…

İkincisi ise ‘Yetkili Teknik Sorumlu Belgesi’ne sahip mühendisler tarafından yapılan münferit araç tadilat uygunluk belgesi başvurusunun (genel olarak araç projesi olarak da adlandırılır) TSE’ye onaylatılması.

Üçüncüsü de proje onay süreci…

Koltuklu araçların tadilatında 8+1 koltuğa kadar aracın koltukları korunarak tasarım yapılabilir. Yolcu taşınması planlanan koltukların ilgili teknik düzenlemesine uygun olması ve proje onayında araç uygunluk belgesinde belirtilmesi gerekir.

ORTALAMA BİR KARAVANIN MASRAFI NE KADAR?

Türkiye şartlarını göz önüne alırsak ruhsatı elinize alana kadarki tüm evrak işleri artı mühendisin bedeli ortalama 3000 TL civarı bir bütçe çıkabiliyor.

Karavanın yıllık vergisi 1200 TL, biz tercihen kasko yaptırmadık. Trafik sigortası olarak da ilk aldığımızda 3900 TL, daha sonraki yıl 2800 TL, sonraki yıl ise 1200 TL ödedik. Bu rakamlar hasarsız kalmanıza göre değişkenlik gösteriyor.

Bir karavan normal şartlarda 200 bin TL’ye edilebiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu