GenelKıbrısManşetSiyaset

Karman çorman bir ülke olduk!

Covid-19 ve ekonomik kriz yanında, hükümet ve kurultay krizleri yaşayan ülke seçim sonrası iyice karıştı

Covid-19 ve ekonomik kriz yanında, hükümet ve kurultay krizleri yaşayan ülke seçim sonrası iyice karıştı

23 Ocak erken genel seçim sonuçlarından doğan hükümet kendini sadece zam yaptı. Koltuk kavgası ise bitmedi

KOLTUK KAPMACA OYUNLARI… Seçimlerden yaklaşık yüzde 40 oranında oy ve 24 milletvekili ile zaferle çıkan UBP, hükümeti eski partnerleri DP ve YDP ile kurarken, koltuk kapmaca oyunları da başladı. Uzun pazarlıklar sonrasında koalisyon ortakları bakanlık, daire ve kurumları pay etti. Ardından UBP’de kim bakan olacak pazarlıkları başladı. Bu pazarlıklarda neler konuşuldu bilinmez ama oluşturulan kabine çok kısa ömürlü oldu. Üstten, alttan, yandan, denizin ötesinden gelen baskılar sonrasında seçmen karşısına çıkamayan Dışişleri eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu yeniden koltuğuna kavuşurken, Hasan Taçoy, Oğuzhan Hasipoğlu’nun koltuğuna geçti. Partinin gelecekteki lider adaylarından Hasipoğlu ise “yine koltuksuz” kaldı.

CTP: SKANDALA İMZA ATILDI… Bakanlar daha koltuklarını ısıtamadan yapılan bu “kaba” operasyona muhalefetten ağır eleştiriler geldi. Ana muhalefet CTP, kabine değişikliğine gidilmesini eleştirirken, UBP-DP-YDP’nin yeni bir skandala imza attığına işaret etti. Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun siyasileri, medyayı ve basın emekçilerini hedef göstererek; “Yalan makinelerine inanmayın, 3-5 gün içerisinde kısa vadede, çok anormal bir durum olmazsa, kabinede değişiklik olmayacak” denmesinden birkaç saat sonra kabine deprem yaşandığına dikkati çeken CTP, “demokrasi ve siyasi etik adına” Başbakan Sucuoğlu’na bir dizi soru yöneltti. Vatandaş, şimdi merakla bu soruların cevabını bekliyor.

HP: HÜKÜMET İTİBAR KAYBETTİ… Küçük muhalefet HP Başkanı Kudret Özersay ise güvenoyu almasının üzerinden henüz bir hafta geçmesine rağmen, Bakanlar Kurulu değişikliğinin hükümet için ciddi bir itibar kaybı olduğunu savundu. Özersay açıklamasında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da teşvikiyle bir önceki hükümetin devamı olarak kurulan hükümetten söz ederek, “Bakanlar Kurulu listesinin Başbakan tarafından oluşturulduktan sonra onaylanmadan önce Türkiye’den onay alınması zaten yanlıştı. Bazı açıklamalar yapıp kısa süre sonra açıklamaların tam tersini yapmak zaten sıkıntılı olan güveni yerle bir etti” dedi.

EKONOMİK KRİZ İYİCE DERİNLEŞTİ… İktidar partisinde “koltuk kapmaca oyunları” devam ederken, ülke ekonomisindeki kriz daha da derinleşti. Seçim öncesinde vatandaşı vaat yağmuruna tutan hükümet ortakları, yeni hükümet kurulur-kurulmaz bu kez vatandaşı zam bombardımanına tuttu. Tüpgaza ve akaryakıta ardı ardına gelen yüksek oranlı zamlar, Türk Lirası’nın değer kayıplarıyla birleşerek, yaşamı vatandaşa zehir ederken, üretici sektörlerden “imdat” feryatları yükseliyor. Ancak, bugünkü görüntü, “karman çorman hale gelen ülkede” bu imdat çağrılarını duyacak kimsenin bulunmadığı yönünde. İktidarda ise “koltuk kavgası bitsin bakarız” görüşü hakîm.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu