GenelKıbrısManşet

Karpuz kabuğu denize düştü!

DEVRİM DEMİR

Yaz mevsiminin yıldızı, yaz aylarında her öğün sofraların vazgeçilmezi ve hellimin ortağı karpuz tezgâhlardaki yerini aldı

TARLADAN SOFRAYA KARPUZUN HİKAYESİ

Karpuzuyla meşhur Yıldırım köyündeki üreticiler, tünel karpuzun hasadına hazırlanıyor. Beş aylık meşakkatli bir sürecin sonunda, toprakta hasat edilmeyi bekleyen karpuz, altıncı ayda kesilmeye başlanıyor. Yıldırım köyünde, 1991 yılından bu yana karpuz, patates, kavun ve börülce üreticiliği yapan Osman Gürbıyık, karpuzun serüvenini GIYNIK ile paylaştı. Karpuzun Ocak ayı içinde ekildiğini kaydeden Gürbıyık, altı aylık sürenin sonunda hasat edilen karpuz meyvesinin üretiminin hem meşakkatli hem de yüksek maliyetli olduğunu vurguladı.

FİYATLAR GİDEREK DÜŞECEK

Karpuz üretiminin oldukça maliyetli olduğunu kaydeden üretici Osman Gürbıyık, tünel karpuzların hasada hazır olduğunu ancak fiyatının bu dönemde normalden pahalı olduğuna dikkati çekti. İki ile üç ton arası karpuz hasat etmeyi planladıklarını ifade ederek, sadece 100 metrelik sulama lastiği fiyatının 10 bin TL olduğunu söyleyen Gürpınar, “Karpuz üretiminin maliyeti üreticiden üreticiye değişir, üreticinin kar etmesi için karpuzun kilosunu 6 veya 7 TL’ den satması gerekir” ifadelerine yer verdi. Gürpınar, karpuz fiyatlarının giderek düşeceğini de kaydetti.

“HASAT İÇİN PİŞMESİ GEREK”

Karpuz üreticisi Gürpınar, her dönem fahiş fiyatların tartışıldığını ve vatandaşın 240 TL’ye karpuz aldığına şahit olduklarını söyledi. Bazı üretici ve tüccarların piyasaya bu dönemde ‘Ham’ karpuz sürdüğünü kaydeden Gürpınar, “Karpuz kötü çıktığı için vatandaş da almak istemez. Karpuzun hasadı için toprakta pişmesini gerek, karpuzun üzerindeki çizgilerin beyazlanması piştiğini gösterir. Oluşması, pişmesi 5 ayı alırken bu sürede kullanılan ilaç, vitaminin yanında özellikle kış mevsiminde oluşan ‘don’ olayına karşı ekstra tül çekeriz, bunlar oldukça maliyetlidir. Hükümetin, dönüm başına 200 TL bir teşviği var ve bu meblağ günümüz şartlarında oldukça komik bir rakam, üretici için bu enflasyonda hiçbir anlam ifade etmez. Üreticiler, karpuzu keserken dikkatli olsun piyasaya çiğ karpuz sürüldüğü zaman satışlarda düşer. Vatandaş yaz meyvesi olan karpuzun parasını verip alırken, tatlı tatlı da yiyebilsin.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu