GenelKıbrısManşetSiyaset

Karşılıklı suçlama yarışı

Hristodulidis, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kıbrıs’ta ve bölgede barış için birlikte çalışma çağrısında bulundu

Hristodulidis, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kıbrıs’ta ve bölgede barış için birlikte çalışma çağrısında bulundu

HRISTODULIDIS: BARIŞ VİZYONU REHBERLİĞİNDE BİRLİKTE ÇALIŞALIM

BM Genel Kurulu’na hitap eden Rum lider Nikos Hristodulidis, “Sayın Erdoğan, gelin barış vizyonu rehberliğinde birlikte çalışalım. Diyalog ve uluslararası hukuka saygı yoluyla ülkelerimiz için daha parlak bir gelecek inşa edelim” ifadelerini kullandı. 12 sayfalık konuşmasında Maraş’ın açılması, münhasır ekonomik bölgedeki (MEB) deniz araçlarının sürekli ‘taciz’ edilmesi ve son olarak Pile yakınlarındaki tampon bölgede BM barış gücü askerlerine yapılan saldırı da dâhil olmak çeşitli başlıkları yorumlayan Hristodulidis, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin başlaması çağrısını yineledi.

“MEVCUT STATÜKO KIBRISLILARIN GELECEĞİ OLAMAZ”

“Üzerinde mutabık kalınan çerçeveye sıkı sıkıya bağlı olarak müzakerelerin yeniden başlaması benim mutlak önceliğimdir. Mevcut statüko Kıbrıs’ın geleceği olamaz. Kıbrıslıların geleceği olamaz” diyen Hristodulidis, “Kıbrıs’ta barış için çalışmak benim mutlak önceliğimdir ve bu vesileyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da kişisel bir mesaj göndermek istiyorum” dedi. “Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında başka bir temel yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır” diyen Hristodulidis, “‘İşgal’, saldırı ve güç kullanımından kaynaklanan hukuka aykırılıklar tanınamaz” ifadelerini kullandı.

TATAR: HRİSTODULİDİS’İN AÇIKLAMALARI BİR HAYAL ÜRÜNÜDÜR

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap eden Rum Lider Hristodulidis’in, “Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında başka bir temel yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır” ifadelerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Lider Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ile kamuoyu yaratmaya çalıştığını söyledi. Tatar, Hristodulidis’in Kıbrıs sorunun 1974’te başladığını ifade etmesine tepki göstererek, “Bu gerçeği yansıtmıyor, Kıbrıs sorunu 1963’ten beri sürüyor. 1974 öncesi Kıbrıslı Türklerin çektiği acılar ve yaşadığı göçlerden söz etmiyor. Bu durumda da onun samimiyetini sorguluyorum” dedi. Rum lider Hristodulidis’in açıklamalarının samimiyete uymayan bir politika aracı olduğunu ifade eden Tatar, “Bu ilişkiler saygı çerçevesinde yürütülecekse mutlaka KKTC gerçeğinin kabul edilmesi gerekiyor, Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa mutlak suretle iki devletin iş birliği ile olacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu