GenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Kavgaları biterse asgari ücreti belirleyecekler!

İşçi temsilcisi masada asgari ücretlinin yeteri kadar temsil edilmediğini savunurken, işveren temsilcisi asgari ücretin konuşulmasından bile rahatsız

İşçi temsilcisi masada asgari ücretlinin yeteri kadar temsil edilmediğini savunurken, işveren temsilcisi asgari ücretin konuşulmasından bile rahatsız.


İŞVERENE GÖRE HUZURSUZLUĞUN SEBEBİ ‘ASGARİ ÜCRETİN AZLIĞI DEĞİL KONUŞULMASI’
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren temsilcisi olarak yer alan Metin Arhun, asgari ücretin sürekli tartışılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, bu tartışmaların iş yerlerinde huzursuzluk çıkardığından ve piyasadaki fiyat dengelerini alt üst etmesinden şikâyet etti. Asgari ücret masasında işçi kesimini temsil eden Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu, İşveren ve hükümetin her dönem birlikte hareket ettiğini dile getirerek, masada işçinin sesinin yeterli olmadığını ve Asgari Ücret Masası’nın yapısının da tartışmaya açılması gerektiğinin altını çizdi.

SERDAROĞLU’NA GÖRE FİYATLAR FAHİŞ ORANDA ARTTI, ARHUN’A GÖRE SERBEST PİYASA EKONOMİSİ
 İşveren kesiminin şimdiden, yüzde 50 oranında zammı ürünlerine yansıttığını söyleyen Serdaroğlu, işverenin kendini enflasyon karşısında koruyabildiğini belirtti. Şu anda yapılacak olan artışın, 6 aylık geçmiş kayıpların giderilmesi adına verilecek bir artış olduğunu ve zam olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Serdaroğlu, “İşveren enflasyonu kendi elleri ile artırıyor” diye ekledi. Piyasada fiyat denetimi yapılmasının mantıklı yanının olmadığını ifade eden Metin Arhun ise, “Serbest piyasa ekonomisinde neyi denetleyeceksiniz? Bir market malını peşin alıyor 3 liraya, bir market vadeli alıyor 5 liraya. Bunun dengelemesi yoktur. Denetime çıkıyoruz diyor devlet ama kimi kandırıyorlar yani?” diye konuştu.

İŞVEREN, HP ORANINA YANAŞMIYOR
Hayat pahalılığı oranının yüzde 40 olarak açıklanmasına rağmen Asgari Ücret Masası’nda artış için yüzde 30 rakamının konuşulduğu ifade eden Serdaroğlu, “Maliyenin yaptığı hesaplamanın bile yanlış olduğunu söylüyor işverenler. Tüp gaza zam gelir susar, elektriğe zam gelir susar, çünkü onlar ürünlerine zam yaparak kendini koruyor. Asgari ücretliyi düşünen yok” diye konuştu. Arhun, açıklanan hayat pahalılığı oranı için, İstatistik Kurumu bu oranı açıkladı. Vereceksen bu oranı kamuya ver. Burada konuştuğumuz özel sektör. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum diye konuştu.

ARHUN: HERKES İYİ YERLERDE YEMEK-İÇMEK İSTİYOR
Ülkede açlık ve işsizliğin olmadığını, ‘var’ diyenlerin propaganda yaptığını söyleyen Arhun, açlık sınırı rakamının da 16 bin TL olduğunu öne sürerek, “O Yüzden bunun propagandasını yapmaya gerek yok. Bu ülkede açlık yoktur. Bu ülkede işsizlik de yoktur. Biz rahat bir ülkeyiz. Ne işsizlik var ne açlık var. Biz refah içinde yaşamak istiyoruz. Herkes iyi yerlere gidip yiyip içmek istiyor. Bunun asgari ücretle alakası yok.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu