GenelKıbrısManşet

Kavurucu sıcaklar üzümleri vurdu

Aşırı yüksek hava sıcaklıkları ve hastalık üzümü dalında zarara uğrattı. Üzüm yetiştiricileri bu yıl verimin yüzde 50 oranında gerilediğinden dert yandı

DEVRİM DEMİR

Aşırı yüksek hava sıcaklıkları ve hastalık üzümü dalında zarara uğrattı. Üzüm yetiştiricileri bu yıl verimin yüzde 50 oranında gerilediğinden dert yandı

SEZONU KÖTÜ KAPATTILAR

Üzümlerin toplanma zamanı olarak bilinen bağ bozumu, üzümün üretildiği bölgelerde sona erdi. Üzüm üreticileri özellikle aşırı yüksek seyreden hava sıcaklıkları ve hastalık nedeniyle sofralık üzümün yetişmediğini söyledi. Birçok ürün gibi, üzümlerin de kavurucu sıcaklar nedeniyle dalında yandığını ifade eden üreticiler, verimin yüzde 50 düştüğünü kaydetti. Hava şartları nedeniyle ürün kalitesinin de düştüğünden dert yanan üreticiler, düşüncelerini ‘GÜZELYURT’ Gazetesi ile paylaştı. Devlet desteği belirten üretici, üzüm üretiminin de yavaş yavaş bitme noktasına geldiğine dikkati çekti.

“EMEK VE ALIN TERİNİN KARŞILIĞI YOK”

Üzüm üreticileri istedikleri fiyattan ürününü satamadığından şikâyet ederken, ‘yerli üretim’ vurgusuyla destek talep etti.  Üreticiler, “Bir önceki yıla göre üzümde verim yüzde 50 düştü.  Bu yıl bağları, özellikle Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarındaki kavurucu sıcaklar vurdu. Üretimde verim yüzde 50’ye düştü. Bu yetmiyormuş gibi üretici bir de düşük fiyat sorunuyla boğuşmak zorunda kaldı. Anlayacağınız üzüm para etmiyor. Üzüm üreticileri üzüme düşük değer biçilmesinden, yani emeğinin karşılığını alamamaktan şikâyetçi” dedi. Geçirdikleri en kötü yılı bitirdiklerini kaydeden üreticiler, sucuk, zivaniya ve paluzeye yöneldiklerini kaydetti.

ÜZÜMLER YANDI REKOLTE DÜŞTÜ

Kavurucu sıcaklar nedeniyle üzümlerin dalındayken yandığını hastalık nedeniyle ilaçlama yapıldığını ancak yeterli gelişim sağlanamadığını ifade eden üreticiler, üzümlerin kalitesinin düştüğünü söyledi. Kıbrıs’ın ‘verigo’ üzümünün artık tarihe karıştığını söyleyen üreticiler, “Gara üzüm ve sultani de destek almadığımız takdirde tarihe karışacak” şeklinde konuştu. Girdilerin çok yüksek olduğundan şikâyet eden üzüm üreticileri, devletin verdiği desteğin yetersiz olduğunu ifade ederek, üzüm satışı ile yaktıkları mazot parasını karşılayamayacak durumda olduklarını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu