GenelKıbrısManşet

Kayıp Otobüs Anıtına hüzünlü açılış

Larnaka’da 1964 yılında öldürülen 11 şehit anısına yapılan Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

Larnaka’da 1964 yılında öldürülen 11 şehit anısına yapılan Kayıp Otobüs Anıtı açıldı

SU KUYUSUNDA BULUNDULAR

13 Mayıs 1964 tarihinde Lârnaka’dan Dikelya İngiliz Üsler Bölgesindeki iş yerlerine giderken, Rum Polisleri tarafından otobüsleri yoldan çevrilerek kaçırılan ve kurşuna dizildikten sonra Larnaka’ya bağlı Oroklini Rum köyü civarındaki bir su kuyusuna atılan 11 şehit, 2007 yılında Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmaları sonucunda bulunurken, kayıp otobüs bulunamadı. Anıtta yapılan müzede, 11 şehidin, hunharca katledildikten sonra atıldıkları kuyudan çıkarıldıklarında üzerlerinde bulunan eşyalar da sergilenecek.

PRTOKOL KATILDI

İskele’de yapılan Kayıp Otobüs Anıtı açılışı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışa, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, bakanlar, milletvekilleri, askeri erkan, Azerbaycan ile Türkiye’den konuklar ve vatandaşlar katıldı. Açılışta, İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

“TOPLUMSAL BELLEĞE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Anıtın yapım aşamasını gösteren sunum ve Kayıp Otobüs Belgeseli klip gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı. Belgeseli hazırlayan ve açılış töreninin sunumunu yapan Fevzi Tanpınar, belgeselin 47 yıl sonra anıtın da 60 yıl sonra yapılmasından dolayı şehitlerden özür diledi ve daha fazla geç kalmadan toplumsal belleğe sahip çıkmaları, gelecek nesillere aktarmaları gerektiğini söyledi.

“KAYIP OTOBÜS ŞEHİTLERİ”NİN İSİMLERİ

“Yusuf Tosun, Bayram Mustafa, Kemal Enver Veloks, Behiç Hasan Göksan, Hasan Hüseyin Fehmi, Kâmil Raif Dimililer, Ahmet Fadıl Balamagi, Kemal Mustafa Akdoğan, Hasan Mustafa Bari, Ahmet İndiano, Hasan Durmuş.”

SOYKIRIM ANITI

Yapılan konuşmalarda, anıtın Kıbrıs Türk halkına yönelik yapılan soykırımın anıtı olduğu ve Kıbrıs Türk tarihinde önemli bir yere sahip olacağına vurgu yapıldı. Protokol Konuşmaların ardından Din İşleri Temsilcisi tarafından şehitlerin anısına dua okundu ve Kayıp Otobüs Anıtı açıldı. Daha sonra lokma dağıtıldı. Açılışta, 11 Şehit anısına 11 servi ağacı da, şehit ailelerinin yakınları tarafından dikildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu