GenelManşet

Kaymak: “Büyük bir açılım olacağına dair beklentim yok”

Kıbrıs sorununu yakından takip eden Kıbrıslı Türk akademisyenler, 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak 5+1 gayri resmi konferanstan olumlu bir sonuç çıkmasının mümkün olmayacağını düşünüyor.

2017 yazında Crans Montana’da büyük umutlarla başlayan ve bir o kadar da büyük bir hayal kırıklığıyla çöken müzakereler, neredeyse 4 yıldır askıda… Bir yanda Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin federasyon öldü yaklaşımı, öte yanda Kıbrıs Rum tarafının yönetim ve güç paylaşımı konusundaki çekinceleri… Peki bundan sonra ne olacak? Kıbrıs’ta federasyon dışında bir çözüm mümkün mü?

Kıbrıs sorununu yakından takip eden Kıbrıslı Türk akademisyenler, 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak 5+1 gayri resmi konferanstan olumlu bir sonuç çıkmasının mümkün olmayacağını düşünüyor. Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu PIK’te yayınlanan iki dilli televizyon programı “Μαζί/Birlikte”ye konuşan Prof. Dr. Ahmet Sözen, Doç. Dr. Bülent Evre, Prof. Dr. Erol Kaymak, Doç. Dr. İlksoy Aslım, Yard. Doç Dr. Muhittin Tolga Özsağlam ve Prof. Dr. Yücel Kemal Vural, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümün resmi olarak müzakere masasına gelme ihtimali olmadığını ve Kıbrıs’ta iki tarafı da memnun edebilecek barışçıl çözümün anahtarının federasyon olduğuna işaret etti.

Kıbrıslı Türk akademisyenlerin, “Cenevre’deki zirveden nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlar şöyle:

 

Sözen: “Ortak zemin yok… 5+1 Konferanstan beklentim yüksek değil”

Prof. Dr. Ahmet Sözen konferansın gayri resmi bir konferans olduğunu hatırlatarak bunun, tarafların “eteklerindeki taşları dökebilmesi” için yapıldığını vurguladı. Bu şekilde, açık bir iletişimle ortak bir zemin olup olmadığının görülebileceğini ifade eden Sözen, konferanstan beklentisinin çok yüksek olmadığını belirtti.

Tarafların basına yaptığı açıklamaların da ortak bir zemin olmadığını gösterdiğini dile getiren Sözen, Türk tarafının iki devletli çözüm önerisinin müzakere edilebilmesi için bunun önce Kıbrıs Rum tarafından kabul edilmesi gerektiğin ve bunu da pek olası görmediğini dile getirdi.

 

Kaymak: “Büyük bir açılım olacağına dair beklentim yok”

Gayri resmi bir toplantı yapılacağı için ortada somut bir gündem olmadığına işaret eden Prof. Dr. Erol Kaymak, bu nedenle büyük bir açılım olacağına dair bir beklentisi olmadığını ifade etti.

En son Crans Montana’da somut bir gündemle toplanıldığını anımsatan Kaymak sonrasındaki tüm toplantıların gayri resmi şekilde yapıldığını hatırlattı.

 

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu