GenelKıbrısManşet

Kendi aracıyla geldi, kendi aracıyla ayrıldı

Maliye Bakanlığı görevi boyunca makam aracının koltuğuna dahi oturmayan, şahsi aracını yakıt giderini yine kendisi karşılayarak kullanan Şan, bugün son kez bakanlıktan yine kendi aracıyla ayrıldı

MAKAM ARACINI HİÇ KULLANMADI

Başbakan Ünal Üstel’in kararıyla, 26 Temmuz 2022’de atandığı Maliye Bakanlığı görevinden alınan Alişan Şan, bugün görevini yerine atanan Özdemir Berova’ya devrederek bakanlıktan ayrıldı. 1 yıllık Maliye Bakanlığı görevi boyunca makam aracının koltuğuna dahi oturmayan, şahsi aracını yakıt giderini yine kendisi karşılayarak kullanan Şan, bugün son kez bakanlıktan yine kendi aracıyla ayrıldı.

KASAYI BOŞ BULDU, DOLU BIRAKTI

Göreve geldiğinde Maliye’nin kasasını boş bulan, maaş ödeme sıkıntılarıyla karşılaşan Şan, henüz Ağustos ayının ortasında olunmasına rağmen Ağustos ayı maaş ödemeleri ve fazlası kaynakla bakanlık görevini devretti.

“ŞEFFAFLIĞA, TASARRUFA, HESAP VEREBİLİRLİĞE ÖNEM GÖSTERDİM”

Ülkenin zor bir ekonomik süreçten geçtiğini, dünyada ve coğrafyada yaşanan sosyal ve ekonomik olayların ülkeyi de etkilediğini belirten Şan, görev devrinde yaptığı açıklamada, 2018’de rahip Brunson krizi ile başlayan, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden süreç ve en son da 6 Şubat’ta Türkiye’deki depremle birlikte, ülkedeki sosyo-ekonomik koşulların daha da zorlaştığını, böyle bir süreç içerisinde kendisinin ve ekip arkadaşlarının göreve geldiklerini ve ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Alişan Şan, görevi süresince “şeffaflığa, tasarrufa, hesap verebilirliğe” önem gösterdiğini belirtti.

“YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE HAYAT PAHALILIĞI”

Alişan Şan, halka, bu zor ekonomik koşulları yansıtmamak için hükümet, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı olarak ellerinden geleni yaptıklarını söyleyerek, bu süreçte bazı “kritik” adımlar attıklarını da kaydetti. Şan, “Özellikle göreve geldiğim zamandan bugüne kadar yüzde 30’un üzerinde bir hayat pahalılığı oldu. Bu son 10-15 yılın en yüksek hayat pahalılığı oranı olacak diye düşünüyoruz” diyerek, bu ekonomik şartlarda çalışanlar, emekliler, sosyal yardım alanlar ve öğrenciler ile diğer sektörlerde çalışanların bunu en hafif şekilde hissetmesi için her türlü çaba gösterdiklerini söyledi.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK”

Şan, HP artışlarını hiç aksatmadan yerine getirdiklerini, 2010 sonrası işe giren çalışanlara yüzde 8’e varan artış yaptıklarını, yeni yılda vergi düzenlemesiyle “az kazanandan, az vergi” uygulamasını başlattıklarını ve HP’nin yüzde 35-37’lerde olduğu bir dönemde yüzde 55’lere varan maaşlarda bir artış yapıldığını aktararak, “Ülkedeki bu ezici ekonomik koşulların hafif hissedilmesi için hükümetimiz de Maliye Bakanlığımız da elinden gelen çabayı göstermiştir” dedi.

“GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GÖREVİMİ DEVREDİYORUM”

Şan ayrıca, hükümetin ve Maliye Bakanlığı’nın Türkiye’nin desteği ile de, çiftçilere, hayvan yetiştiricisine ve diğer sektörlere bütçenin dışında ek kaynaklar yarattıklarını da belirtti. Göreve geldiği dönemde maaşların ödenmesinde birtakım sıkıntıların yaşandığını anımsatan Şan, “Bugün görevimi Berova’ya devrederken bir nebze de olsa gönül rahatlığı ile devrediyorum. Bugün aldığımız rakamlara baktığımızda, bir maaş ve fazlası bir kaynağımız vardır. Bu bir yıllık dönem içerisinde çabalarımızla bunu bir yerde başarabildiğimiz inancındayım” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu