ManşetSporToplumYaşam

Kendinizi de bileyin

Bizim nesil ‘stres’ kelimesini bilmeden ve de hep yaşayarak altında ezildi durdu. E yeni nesil ise artık aileden miras “stres” denen baskıyla yaşamayı öğrendi

Bizim nesil ‘stres’ kelimesini bilmeden ve de hep yaşayarak altında ezildi durdu. E yeni nesil ise artık aileden miras “stres” denen baskıyla yaşamayı öğrendi.

E spordaki durumu ne? Sporcularınıza sorun; Sürekli yorgun bir hâlde misiniz? Sabahları yorgun bir hâlde mi kalkıyorsunuz? Kendinizi sürekli sinirli, endişeli ya da panik halinde mi hissediyorsunuz? Uyku probleminiz var mı? Yaptığınız işlerden artık zevk almıyor musunuz? Kendinizi önemli biri değilmiş gibi mi görüyorsunuz?”. Bunların çoğunda “Evet”ler varsa sporcu yoğun baskı altında ha’bire eziliyor ve de buna paralel olarak da performansı sürekli olarak geri iteler.

İşte, bu sürece katkı koyacak ‘mental antrenör’ önerileri aynen şu yönde; Düzenli olarak eğlenceler planlayın ve iş haricinde ilgi alanları geliştirin… En az 8 saat uyuyun. Düzenli bir yatma saati belirleyin. Uyku haplarından kaçının… Fiziksel durumunuza ve yaşınıza uygun zevk aldığınız egzersizleri belirleyin ve düzenli olarak yapın… Mümkün olduğunca telaşı ve endişeyi önleyin… Uzlaşma yanlısı olun. Stresli bir durumda savaşıp, mücadele etmek yerine uzlaşmayı tercih edin… Daha fazla sevin. İnsanları onların size sevdiğinden daha çok sevin… Korkularınızı tanımlayın… Doğru veya yanlış bir karar verin ve sonra harekete geçin. Kararsızlık ve yerinde saymak, yanlış verilmiş bir karardan bile daha kötüdür…. Dünyada hiçbir insan sonsuza kadar mutlu ya da sonsuza kadar mutsuz kalmamaz, bilin…”

Başka? “Kendinize acımayın. Başınıza gelenlerden siz sorumlusunuz. Bunu kabul ettiğinizde yaşamın dümenini de elinize almış olacaksınız… Yalnızlıktan kaçının. Kendinizi diğer insanlara açın ve dostluklar kurmaya çalışın… Alkol veya uyuşturucu gibi maddeleri hayatınızdan çıkarın… Meditasyon, derin nefes alma, yoga veya kendi kendine hipnoz gibi rahatlatıcı alternatif terapi yöntemlerini deneyin. Hatta namaza başlayın. İyi gelir…”.

Sonuç mu? Profesyonel ve de amatör sporda her zaman takım adına psikolojik durumları kontrol edip, yöneten bir mental antrenöre illâ ki ihtiyaç vardır. Kendinizi de bileyin ve de bir bilene danışın.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu