ManşetTürkiye

Kentlerdeki çarpık yapılaşma sorunun çözülmesi de hedefleniyor

Türkiye’de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası kapsamında kentsel dönüşüme dâhil edildiler

Türkiye’de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası kapsamında kentsel dönüşüme dâhil edildiler

Kentlerdeki çarpık yapılaşma sorunun çözülmesi de hedefleniyor

KENTSEL DÖNÜŞÜM HEDEFİ… Her yıl ortalama 1 milyona yakın yeni konut yapımına ihtiyaç duyulan Türkiye’de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’da yapılan değişiklikle, kentsel dönüşümde krediyle birlikte aynı anda kira desteği de sağlandı. Düzenleme özellikle rezerv alanlar ifadesiyle gecekonduların da kentsel dönüşüme dâhil edilmesiyle dikkat çekiyor. Bu destekle 1950’li yıllardan itibaren sanayileşme ile birlikte gündeme gelen ve sayıları 2 milyon adet olduğu ifade edilen gecekondu gibi çarpık yapılaşma sorunun çözülmesi de hedefleniyor. Sektöre göre de yeni çalışma ile gecekondularda da dönüşümün cazip hale getirilmesi ve toplu konut üretimi amaçlanıyor. 

 

BÜYÜK GECEKONDU BÖLGELERİ UYGULAMA ALANI… İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, yeni düzenleme ile binadaki hak sahibi veya kiracıların dışında, eskiden hak sahibi olamayan gecekondu sahiplerinin de rezerv alan düzenlemesi ile destek kapsamına alındığını söyledi. “Normalde gecekondu sahipleri kentsel dönüşüm yapıldığında herhangi bir haktan faydalanamıyordu” diyen Çatalkaya, şöyle devam etti: “Hazine’nin, belediyenin, hatta şahısların bile arazileri üzerine yapılan kaçak yapılarda oturanlar ikna edilemiyor, bina da yıkılamıyor. Ayrıca gecekondu gibi kaçak yapılarda sınırlı hak sahibi bile olamıyordu. Şimdi buralardaki gecekondular, insanları mağdur etmeden, kentsel dönüşüm kapsamına alınması için kira yardımı veya krediden faydalandırılacak” dedi.

 

KREDİ İLE DÖNÜŞÜMÜN YARISI KARŞILANIYOR… Geçen yıl metrekaresi 3.5004.000 TL’ye yapılan konutların maliyeti şimdi 8.00010.000 TL’ye çıktığını anlatan Hakan Çatalkaya, “100 metrekarelik bir dairenin fiyatı 350 ila 400 bin TL’den, şimdi 800 bin TL ile 1 milyon TL’ye yapılabiliyor. Dolayısıyla verilen kredi ancak yarısını karşılayabiliyor. Burada alım gücünü yükseltecek çalışmalar lazım” diye konuştu. Agra Mimarlık Kentsel Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Şen de daha önceden ilan edilen riskli alanlar veya riskli binalarda bu uygulamalar yapılırken, yeni uygulamalarda ise bakanlığın rezerv alanları da bu kapsama aldığını kaydetti. Şen, ayrıca ticari bir rant amacı gütmeden sadece can güvenliği için kendi binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara vergi muafiyeti ve KDV istisnalarının sağlanarak,120 ay ödemeli kentsel dönüşüm kredisinin faiz oranı düşürülerek en az 180 aya çıkarılması gerektiğini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu