DünyaGenelKıbrısManşetSiyaset

Kıbrıs, ateş çemberi içinde

Güney Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden kalkan savaş uçakları İran saldırısına karşı İsrail’in koruyucusu oldu

Güney Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden kalkan savaş uçakları İran saldırısına karşı İsrail’in koruyucusu oldu

Diplomatik kaynaklar, İngiltere’nin İran saldırısına üslerden müdahale etmesinin Kıbrıs’ı da hedef haline getirme ihtimalinden söz ediyor

Hem Güney hem de Kuzey Kıbrıs’ta binlerce İsraillinin yaşamasının ise bu kişilerin güvenlik sorununu gündeme taşıdığı belirtiliyor

KIBRIS RİSK ALTINDA

İsrail’in İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasını 2 Nisan’da vurması ile üzerine İran’ın misillemede bulunacağı beklentisiyle yükselen tansiyon, İran’ın cumartesiyi pazara bağlayan gece insansız hava araçları, balistik ve seyir füzesiyle İsrail’e saldırmasıyla daha da arttı. Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs’ın risk altında olduğuna dikkat çekti. Konsolosluk saldırısının hemen ardından Rum makamları “terör saldırılarına karşı teyakkuza geçerken”, tedbirlerin daha da artırıldığı bildirildi. İngiltere’nin İran’ın saldırılarına adadaki üslerden müdahale etmesinin Kıbrıs’ı da hedef haline getirmesinden korkuluyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, RAF jetlerinin İran’a ait birkaç insansız hava aracını düşürdüğünü teyit etmişti.

GÜNEY TERÖR HEDEFİ OLABİLİR

Güney Kıbrıs’ın risk altında olduğuna dikkat çeken Politis gazetesine göre, “İsrail büyükelçiliği, büyükelçilik dışında yaşayan diplomatik personeli, yoğunlukla Larnaka’da bulunan Yahudi toplumu ve sinagogları, İsrailli çocukların eğitim gördüğü okullar ve merkezleri, Limasol’daki büyük Yahudi yatırımları” nedeniyle Güney Kıbrıs “terör saldırısına hedef olabilir.” Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs’ta da hatırı sayılır büyüklükte İsrailli nüfus bulunurken, iş insanlarının da büyük yatırımları devam ediyor.

KKTC’DEKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere dün 17.00’de Cumhurbaşkanlığında üst düzey toplantıya başkanlık etti. İran’dan İsrail’e yönelik yapılan saldırıları değerlendiren Tatar, “Halihazırda insanlık trajedisi yaşanan Gazze başta olmak üzere, oldukça kırılgan bir yapıya sahip olan bölgemizde en son isteyeceğimiz şey yeni gerginlikler ve yeni bir savaştır” dedi. Tatar’ın açıklamasından önce, HP Başkanı Kudret Özersay ve TDP Başkanı Zeki Çeler, eleştirilerde bulunmuştu. Özersay, “Bölgemizde gerginlik tırmanıyor, çatışma hatta bölgesel bir savaş ihtimali artıyor, hükümet tatilde” derken, Çeler, Kıbrıs adasının bir yangın içinde kaldığını vurgularken, alınan önlemlerin neler olduğunu sordu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu