GenelKıbrısManşet

Kıbrıs Birkan’a ağladı

Dünyanın 5 kıtasının en yüksek noktasında ve son olarak Antarktika’da Vinson Dağı’nın zirvesinde KKTC bayrağını dalgalandıran ve ABD’de geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu 28 yaşında hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun, bugün gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı

Dünyanın 5 kıtasının en yüksek noktasında ve son olarak Antarktika’da Vinson Dağı’nın zirvesinde KKTC bayrağını dalgalandıran ve ABD’de geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu 28 yaşında hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun, bugün gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı

BABA CENGİZ UZUN’DAN DUYGU YÜKLÜ KONUŞMA… Merhum Birkan Uzun’un babası Cengiz Topel Uzun, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, hiç kimsenin evladının cenazesinde konuşmak zorunda kalmamasını diledi. Birkan’ın Antarktika’da zirveye çıkması, burada KKTC bayrağını dalgalandırması ve Kıbrıslı Türklerine mesaj vermesiyle bu toplumda yaşayan herkese ve dünyaya çarpıcı dersler verdiğini belirten baba Uzun’un “Birkan, her türlü insanı birleştiren, ortak bir mutluluk yaşanmasına sebep oldu. Ne yazık ki sadece başarısıyla değil, ölümüyle de bizi birleştirdi. Gençlere ilham, dünyaya ise tokat gibi bir mesaj verdi. Bize ve ülkene gurur oldun. Işık saçtın. O ışıklar yoldaşın olsun. Ailen arkadaşların ve dostların seni unutmayacak. Güle güle oğlum görüşürüz bir gün” sözleriyle herkesi gözyaşlarına boğdu.

CUMHURBAŞKANI TATAR: YÜREĞİMİZ PARÇALANIYOR… Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birkan Uzun’un hayatını kaybetmesinin çok büyük bir kayıp olduğunu belirtti. Birkan Uzun’un cesareti, yeteneği, erdemli duruşu ve vatan sevgisiyle Kıbrıs Türkü’nün gurur ve ilham kaynağı olduğunun altını çizen Tatar, “1 Ocak’tan beri yüreğimiz parçalanmaktadır. Birkan, 28 yıllık ömründe KKTC’ye çok şey katmıştır. Akademik başarısının yanında, dünya kuruluşlarında çalışarak iş hayatında da örnek bir insan olmuştur. Sporcu kişiliği ile elde ettiği başarılarla bizi ve ailesini gururlandırmıştır” dedi. Birkan Uzun’un, “7 Kıta 7 Zirve” hedefiyle yola çıkarak egemenlik ve bağımsızlığın simgesi olan KKTC bayrağını, dünyanın 5 kıtasının zirvesinde dalgalandırma başarısı gösterdiğinin altını çizen Tatar, “Bayrağımızı, bağımsızlığımızın simgesi olarak zirveye taşıması, hepimize ve Kıbrıs Türk gençliğine umut olmuştur. KKTC’de böylesine başarılı bir gencimizin yetişmesi büyük bir gururdur. Birkan evladımızın yaslı ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

“GÜLE GÜLE OĞLUM GÖRÜŞÜRÜZ BİR GÜN”

Birkan Uzun’un babası Cengiz Topel Uzun cenaze töreninde duygu yüklü bir konuşma yaptı:

“Birkan doğduğunda ışıl ışıl simsiyah gözleri vardı. 3 yaşına gelmeden ona okuduğumuz hikâyeleri ezbere okurdu. Yaşıtlarında 25 hikâye ortalaması varken 400 hikâye okuyabildi. Okulda okumayı ilk öğrenendi.

Baba ben bilim adamı olacağım ve icatlar yapacağım diyordu. Bilime meraklıydı. Bize ilk gururu Kolej sınavında KKTC birincisi olarak yaşattı. TMK’dan 10.00 ortalama ile birinci oldu. Bana MİT’de okuyacağını söyledi ve başardı. Fulbright bursu aldı ve 100 bin dolarlık bursu başkası alsın diye iade etti ve ABD elçisi kendisine teşekkür etti.

6 GC A level sınavını en yüksek dereceyle verdi. ABD’deki sınavlarda Amerikalardan daha fazla puan topladı. 800 tam puan aldı.

Ailesi ve öğretmenleriyle ilişkileri iyiydi. Amerika’dan Kolombiya’dan İngiltere’den ve Kıbrıs’ın her yerinden arkadaşları kendisini uğurluyor.

Her zaman insanları bir araya getirirdi bunu da başarıyla yaptı.

İyi bir sporcuydu. Kamplarda etkinlik lideriydi. ABD’de yürüyüş etkinliklerine katılıyordu ve 7 kıta 7 zirve projesini kafasına koydu.

3’ncü sınıfta Amazon’da staja kabul edildi ve iş teklifi aldı. Amazonda 5 yıl çalıştı. Amazon’un dünyada kullanılan projelerinde imzası olan biriydi.

Son çalıştığı Madrona şirketinde binlerce aday arasından seçildi. Ölümden itibaren her zaman yanımızda olan Madrona ailesi cenaze masraflarını üstlendi. Madrona şirketine Teşekkür ediyoruz.

Birkan’ın başarısı yurtdışında yaşayan milyonlarca Türkü gururlandırdı. Başarısıyla ve ölümüyle insanları birleştirdi.
Gençlere ilham, dünyaya tokat gibi bir cevap verdi. Antarktika’da çektiği videoda Kıbrıslı Türklerin yaşadığı ambargoyla ilgili paylaşım yaptı. Bizi kimsenin hiçe saymasını kabul edemiyorum dedi.

Bize ve ülkene gurur oldun. Işık saçtın. O ışıklar yoldaşın olsun.

Ailen arkadaşların ve dostların seni unutmayacak.

Güle Güle oğlum görüşürüz bir gün”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu