GenelKıbrısManşet

Kıbrıs ciddi deprem kuşaklarının etkisinde

KTMMOB, deprem konusunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, adanın etrafındaki fay hatlarına dikkat çekildi

“Bölgemizde 7,5-8 büyüklüğünde bir depremi her gün olacakmış gibi beklemeliyiz”

“İsias Otel’den alınan numuneler laboratuvarda çalışılıyor, sonuçlar haftaya açıklanacak”

Long Beach, Tuzla ve Gaziveren kıyı şeridinin problemli zemin alanına sahip olduğu bildirildi

ADANIR VİZELENDİRMEYE İŞARET ETTİ…

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır dün, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Gürkan Yağcıoğlu ve Yerbilim Mühendisleri Odası (YMO) Başkanı Oğuz Vadilili ile birlikte, “Deprem kuşağında olan ülkemizde yapı stokumuzun deprem açısından değerlendirilmesi ve izlenecek yöntemlerin bilgilendirilmesi” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Adanır toplantıda, yakın zamanda vizelendirmelerle ilgili yasa değişiklik önerisi hakkında yürüttükleri mücadeleye işaret ederek, “Keşke bu deprem olmasa, bu canlar gitmese de bu şekilde vurgulanmasaydı bu konu…” dedi; konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini de anlattı.

7.5-8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM…

YMO Başkanı Oğuz Vadilili toplantıda fay hatları konusunda bilgi verdi. “Adamız çok ciddi deprem kuşaklarının etkisi altındadır” diyen Vadilili, konuyla ilgili sorular üzerine bölgede 7.5-8’e varan bir depremin meydana geleceğinin aşikâr olduğunu ifade etti. “Bin yıllardır aktif olmayan fay hatları mevcuttur. Bunların takibi yapılmalıdır” diyen Vadilili, “Bölgemizde 7.5-8 büyüklüğünde bir depremi her gün olacakmış gibi beklemeliyiz” dedi.

TUZLA, LONG BEACH VE GAZİVEREN…

Vadilili yine sorular üzerine, ilgili odaların yıllardır yaptığı zemin etütleri neticesinde, Tuzla, Long Beach ve Gaziveren kıyı şeridinin problemli zemin alanları olduğunun ortada olduğunu anlattı. Bunun, bu bölgelere inşaat yapılmayacağı anlamına gelmediğini vurgulayan Vadilili, bu durum göz önüne alınarak, ilgili bölgelere gerekli önlemler alınarak inşaat yapılması gerektiğini vurguladı. Vadilili, bu bölgelerde zeminin sıvılaşma riski taşıdığını söyledi.

İSİAS NUMUNELERİ HAFTAYA…

İMO Başkanı Gürkan Yağcıoğlu da toplantıda, İsias Otel’den alınan numunelerin laboratuvarda çalışıldığını, ilgili teknik raporun haftaya kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti. Yağcıoğlu konuşmasında Adıyaman’daki çalışmalara bizzat gittiğini, KKTC vatandaşlarının bulunduğu enkazın en profesyonel çalışmanın yapıldığı enkaz olduğunu anlattı. Depremin bir doğa olayı olduğunu, depremi felakete dönüştüreninse gerekli hazırlığın yapılmaması olduğunu anlatan Yağcıoğlu, İsias Otel tamamen yıkılırken, otelin çok yakınında tamamen sağlam binalar bulunduğunu hatırlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu