GenelGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Kıbrıs sorunu Eylül’de hareketlenecek!

Kıbrıs Rum Basını; Eylül ayındaki BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs sorununda yeni gelişmeler olabileceğini dile getirerek, hem Güney Kıbrıs hem de Yunanistan’ın bu yönde bir hazırlık içerisinde olduğunu gündeme taşıdı

Kıbrıs Rum Basını; Eylül ayındaki BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs sorununda yeni gelişmeler olabileceğini dile getirerek, hem Güney Kıbrıs hem de Yunanistan’ın bu yönde bir hazırlık içerisinde olduğunu gündeme taşıdı.

YOĞUN BİR HAZIRLIK İÇERİSİNDELER
Uluslararası unsurun Türkiye-AB, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununda kademeli olarak bir paket model uygulamak için perde gerisinde birbirine paralel yoğun bir çalışma yürütmekte olduğu, bu çalışmaların Eylül ayındaki BM Genel Kurulu’nda zirveye çıkartılmasının hedeflendiği bildirildi. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, Güney Kıbrıs’a bugün gerçekleştireceği ziyaret sırasında başa görüşeceği Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’ten “İki bölgeli iki toplumlu federasyon söylemini uluslararası unsuru ikna edecek şekilde netleştirmesini” isteyeceği açıklandı.

BİR ÇOK GELİŞME, NEW YORK’TA YAPILACAK TEMASLARA BAĞLI
Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Fileleftheros gazetesi, ‘Bütün Açık Cepheler Satranç Tahtasında… Eylül’de New York Sahne Fonu Önündeki Çalışmalarda Almanya ve ABD Başrol Oynuyor’ başlıklı manşet haberinde, çeşitli aktörler ve doğrudan müdahiller arasında perde gerisinde yapılan görüşmelerin Eylül’de New York’taki BM Genel Kurulu’nu Kıbrıs sorunu, Türkiye-AB ve Türk-Yunan ilişkileri için kavşak nokta haline getirmeyi amaçladığını yazdı. Birçok şeyin, New York’ta yapılacak temaslardan çıkacak sonuçlara bağlı olacağı, ilerleme olur ve perspektifler oluşursa o zaman birbirinden farklı meselelerin; ‘bütün meseleler, tamamen ya da kısmen tamamlandığında sonuç getirecek bir bulmacanın parçaları gibi işlemesi için çalışılacağı’ kaydedildi.

RUM YÖNETİMİ AB’Yİ MÜDAHİL ETMEK İÇİN ÇABALIYOR
Türkiye-AB ilişkileri bağlamında Rum yönetimi AB’nin Kıbrıs sorununa daha aktif müdahil olması çabalarını sürdürürken Türkiye’nin AB ile ilişkilerini ‘canlandırma ilgisi’ yeniden nüksetti. Kıbrıs sorununda ise Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ve BM Genel Sekteri Antonio Guterres’in Eylül’de New York’ta görüşmesinin kesinleşmiş göründüğü kaydedilen habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ‘olumlu’ etki yapacak başka alanlarda da gelişmeler olacağı beklentisi ile Kıbrıs sorununu canlı tutmaya yönelik girişimlerde bulunuyor. Ankara’nın Kıbrıs sorunundaki katı çizgisi değişmediğinden, Atina’da fırsatı kaçırmamak için başka meselelerde ilerlemenin daha doğru olacağı algısı var. Rum yönetimi ise ‘başka projelerin ilerlemesi için Kıbrıs sorununun kurban edilmesini kabul etmeyeceğini’ söylüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu