DünyaManşet

Kıbrıs sorununa en farklı bakış açısını getiren ünlü düşünür Noam Chomsky ile ilgili ölüm haberleri yalanlandı

Dünya, “Ortadoğu küresel iklim krizinden öylesine çok etkilenecek ki Kıbrıs için yerel sorunun hiçbir önemi kalmayacak” diyen Noam Chomsky’nin sağlık durumunu konuşuyor

Defalarca “dünyanın en entelektüel insanı” olarak ilan edilen Amerikalı ünlü muhalif düşünür Noam Chomsky’nin öldüğüne ilişkin haberler yayınlandı. Tüm dünyada kısa sürede büyük ilgi çeken haberler daha sonra yalanlandı. 96 yaşındaki Chomsky’nin ölmediği fakat daha önce geçirdiği felçten dolayı durumunun kritik olduğu belirtiliyor.
ABD vatandaşı olan Chomsky, kapitalizme ve küresel Amerikan politikalarına yönelik ciddi eleştirileri ile bilinen, çağımızın en önemli düşünürleri arasında yer alıyor. Chomsky’nin yazdığı kitaplar ve geliştirdiği kuramlar sosyal bilimler alanında oldukça büyük bir öneme sahip.
Chomsky’nin Kıbrıs’a ilişkin olarak 2022 yılında ifade ettiği görüşlerse, Kıbrıs sorununa bugüne kadar getirilmiş en farklı yaklaşım olarak gösterilmeye aday. Chomsky, Güney Kıbrıs’ta yayınlanan bir röportajda, “küresel iklim krizinin Türkiye ile olan anlaşmazlıktan çok daha ciddi bir sorun olduğunu” ifade ederek dikkatleri çekmişti.
Ortadoğu’da yüzyılın sonuna kadar dünyanın diğer bölgelerinden iki kat daha fazla ısınma yaşanacağını belirten Chomsky, “Kıbrıs, Türkiye’yle anlaşmazlık gibi bir yerel sorundan çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıyadır” ifadesini kullanmıştı.
Chomsky’nin Kıbrıs’a ilişkin olarak dünyada da ses getiren görüşlerini şöyle ifade etmişti: “Yüzyılın sonuna doğru bölgede hava sıcaklığı 5 derece artacak ve bölge yaşanmaz hale gelecek. Yeni çalışmalara göre 2050’ye kadar Doğu Akdeniz’de deniz seviyesi bir metre yükselecek ve yüzyılın sonunda 2,5 metre olacak. Ortadoğu şimdi Avrupa Birliği ve Hindistan’ı sera gazı emisyonlarında geçmiştir ve bölge bizi mahveden büyük bir fosil yakıt üreticisidir. Bölgede olan olağanüstü bir durumdur ve yakın gelecekte insan yaşamını imha edebilir. Bunun yanında diğer tüm sorunlar önemsizdir. Tüm yerel sorunlar ortadan kalkar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu