KıbrısManşet

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği: Üretimi, üreticiyi gözden mi çıkardınız?

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Mehmet Nizam, üretim ve üreticinin gözden çıkarıldığını sorgulayarak hükümete yapılan zamlar ve arpa alım fiyatlarının hükümetin söylediği gibi olmadığını belirtti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Mehmet Nizam, üretim ve üreticinin gözden çıkarıldığını sorgulayarak hükümete yapılan zamlar ve arpa alım fiyatlarının hükümetin söylediği gibi olmadığını belirtti.

Yazılı açıklamada bulunan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği hükümeti sert dille eleştirerek, “Beceriksiz yaklaşımlarınız yüzünden üretim bugün bitme noktasında” ifadeleri ile üretimin geldiği son noktayı gözler önüne serdi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nden yapılan açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

İçinde bulunduğumuz hasat dönemi rekoltelerine baktığımızda elde ettiğimiz sonucun bu ülkenin iki aylık tahıl ihtiyacını karşılayacağı aşikarken biz çiftçiler olarak mazot fiyatı 18 TL civarında iken arpa alım fiyatının 7 TL olmasını istedik. ‘Olamaz imkansız’ dediniz. Tehditkar bir şekilde; ‘5 TL ye arpa bulduk hayvancıya onu getireceğiz’ dediniz uygulanan sübvansiyeyi de ortadan kaldırdınız. İki ay sonra ne yapacaksınız diye sorduk; ‘Getirdiğimiz arpayı kaça mal edersek hayvancı o fiyata alacak’ dediniz. Bu maliyetlerle bu fiyatlarla bir sonraki yıl çiftçilik yapamaz durumda oluruz dedik; ‘Çiftçiliği sürdürebilmeniz için destek vereceğiz’ dediniz. (T.M.O) Toprak Mahsulleri Ofisini işaret ederek ‘Onlar 5 TL’nin bile üzerine çıkmazlar arpa fiyatında’ dediniz. T.M.O nun arpa için açıkladığı fiyat 6 TL. Ne söylediyseniz onun tam tersiyle tamamladınız.
Sizler ay sonu emeğinizin karşılığını, maaşlarınızı bir tamam aldığınız için evine ekmek götürme galesi içinde olan çiftçi ve hayvancıların içine düştüğü durum karşısında empati yapma yeteneği geliştiremiyor olabilirsiniz ama hiç aklınızdan çıkarmamanız gereken bir unsur vardır ki; bulunduğunuz makamlarda bu halkın hizmetinde olmak için oturuyorsunuz. Sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturmanızı bekleyen bizler üzülerek görüyoruz ki bunu yapmak yerine üretimi bitirmek için uğraş veriyorsunuz. Beceriksiz yaklaşımlarınız yüzünden üretim bugün bitme noktasında.
Soruyoruz Üretimi, üreticiyi gözden mi çıkardınız? Dünya genelindeki krizden dolayı bugün hiçbir fiyat sabit kalamıyorken; bize dayatılan tahıl fiyatlarının gözden geçirilmesi elzemdir. Hasat henüz devam ediyorken kaç kez akaryakıt fiyatı değişti? Bizler 7 TL talep ettik siz 5.50 TL Arpa fiyatı belirlediniz. O günkü mazot fiyatı 18 TL idi. Bugün 27 TL. Ama bizim zahire fiyatlarımız halen daha yerinde durur, bu üreticinin alın terine olan ihanettir. Tarım Bakanlığının gaflet uykusundan uyanıp üretimin devamlılığını ve bu ülkenin geleceği için yapılan haksızlıktan biran önce geri dönmesi ve tahıl fiyatlarının tekrar düzenlenmesi bu çiftçiye borcudur.
Bugün gelinen noktada hasata ilk başladığımız günle bugünkü biçerdöverlerin günlük yakıtı arasındaki farkın sizler farkında mısınız! Biz üreticiler bir depo mazotta3 bin TL fark ettiğini ve bu miktarın hergün kendi hakkedişimizden kaybettiğimizin farkındayız. Hasat dönemi içerisinde mazotta 10 TL ye yakın bir zam aldık buda üreticinin suçu değil sizin beceriksizliğinizdir.
BİZ ÜRETMEZSEK SİZLER VAROLAMAZSINIZ BUNUN BİLİNCİNE VARIN ARTIK.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu