KıbrısManşet

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin eylemi ülkeyi ayağa kaldırdı

Gazeteciler, vatandaşları da etkileyecek ifade özgürlüğüne yönelik yasal değişikliklere karşı çıktı ve eylemlerinde başarılı oldu

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin eylemi ülkeyi ayağa kaldırdı, uzun yıllardır ilk kez bir eyleme kitlesel destek yağdı

 

ÖZGÜRLÜK İÇİN 24 SAAT EYLEMİ… Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin “Özgürlük Senden Büyük #Dokunma” sloganıyla sürdürdüğü “Özgürlük İçin 24 Saat” eylemi büyük ses getirdi. Gazeteciler Birliği, “Temel hak ve özgürlükleri” kısıtlayıcı hükümler içermesi nedeniyle Cumhuriyet Meclisi’nde şiddetli tartışmalar yaratan 3 yasa tasarına karşı kitlesel eylemler başlatmıştı. Ceza (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Müfsidane Yayınlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Özel Hayatın Gizli Alanlarının Korunması (Değişiklik) Yasa Tasarısı geçen hafta başında ivedilik istemiyle Meclis’e gelmiş, CTP ve HP milletvekillerinin karşı çıkması sonucu ivedilik geri çekilmişti. Gazetecileri Pazar akşamı saat 21.00’de Meclis önünde başlattığı eylem çerçevesinde, 24 saat boyunca televizyon kanalları ile Gazeteciler Birliği’nin sosyal medya platformlarında canlı yayınlar yapıldı.

 

PROTESTO MECLİSİN İÇİNE TAŞINDI… GIYNIK Medya Grubu’nun da destek sağladığı 24 saatlik eylemde maraton yayınlar yanında, gazeteciler Cumhuriyet Meclisi içinde de eylem gerçekleştirdi. Eylem çerçevesinde Meclis Genel Kurulu’nu izleyen gazeteciler, ağızlarını siyah bantla kapatarak, yapılmak istenen değişiklikleri protesto etti. 50’ye yakın gazeteci Meclisin izleyici bölümünde yerini alırken, ağızlarını siyah çapraz bantlarla kapattı. Bu sessiz eylemi beğenmeyen Meclis Başkanı Zorlu Töre iç tüzüğe dayanarak gazetecileri dışarı attırmak istedi, ancak muhalefet milletvekilleri iç tüzükte buna yönelik madde olmadığını belirterek seslerini yükseltirken, iktidar sıralarından da Töre’ye destek gelmedi. Vatandaşlar yanında Lefkoşa ve Gönyeli Belediyesi ile birçok özel kuruluş eyleme lojistik destek sağladı. 

 

KTGB’DEN İYİ NİYET GÖSTERGESİ… Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, hükümetin uzlaşı niyetini beyanıyla, 24 saatlik eylemini 21.00’den önce noktaladı. Birlik’ten yapılan açıklamada, Başbakan Ünal Üstel’in KTGB ile yaptığı görüşmede, ilerleyen süreçte oluşturulacak ortak çalışma grubunun, birliğin hassasiyetlerini dikkate alarak, yeni bir yasal düzenleme yaparak komitenin gündemine getirilmesi konusunda söz verdiği kaydedilerek, “Bu aşamada saat 21.00’e kadar planlanan yayınlarımızı iyi niyetimizin göstergesi olarak şu andan itibaren noktalıyoruz” denildi. Açıklamada, aksi bir gelişme halinde yeniden eylemlilik sürecine girmeye hazır oldukları belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu