EkonomiKıbrısManşet

Kıbrıs Türk Sanayi Odası, sanayicinin enerji sorununa çözüm bulmak amacıyla çaba harcadıklarını bildirdi

Elektrik Kurumu için ayrılmış 25 megavatlık solar izin hakkı sanayici ve turizmciye paylaştırıldı

SANAYİCİNİN ANA GİRDİSİ ENERJİ MALİYETİ… Kıbrıs Türk Sanayi Odası, sanayicinin enerji sorununa çözüm bulmak amacıyla güneş enerjisi tarlası kurmaya hazırlanıyor. Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, yaptığı açıklamada, hayata geçirmeyi planladıkları güneş enerjisi tarlasına ilişkin detayları anlattı. Sanayicinin ana girdisi olan enerjiyle ilgili atılacak bu adımı bir devrim olarak nitelendiren Kamacıoğlu, Elektrik Kurumu için ayrılmış 25 megavatlık solar izin hakkının sanayici ve turizmciyle 12,5-12,5 şeklinde paylaştırıldığını söyledi. Önümüzdeki haftalarda hükümetle bu yönde bir protokol imzalanacağına işaret eden Ali Kamacıoğlu, KIB-TEK’in protokolle ilgili hazırlık yaptığını kaydetti.

 

KOOPERATİFLE HERKESE EŞİT DAĞITIM… Ali Kamacıoğlu solar enerji tarlasını kendi imkânlarıyla kuracaklarını anlatarak, şöyle devam etti: “Bu araziyi elektrik kurumu bize devrediyor ve bu arazi üzerine biz kendi imkânlarımızla bu 12,5 megavatlık solar enerji tarlasını kurup sanayiciler arasında bir kooperatif oluşturup, bu kooperatif üzerinden herkese eşit miktarda dağıtım yapacağız. Burada ana kriterimiz de öncesinde solar izni olan ve kullanan arkadaşlarımız buna katılamayacak olmasıdır. Sanayicinin yüzde 80-90’ını güneş enerjisinden yararlanır hale getirip girdilerini ucuzlatmak istiyoruz.” Kamacıoğlu ayrıca, projenin hazır olduğunu; protokolün imzalanmasının ardından çok kısa bir sürede hayata geçeceğini belirtti.

 

GÜNEŞ TARLASI NEDİR? Fotovoltaik güç istasyonu adıyla da bilinen güneş tarlaları, uzun güneşlenme sürelerinin bulunduğu geniş arazilerde kurulur. Güneş panelleri, çok sayıda güneş gözesinin bir araya gelmesiyle oluşan cihazlardır. Güneş tarlaları ise aynı anda büyük miktarda güneş enerjisi toplamak için birbirine bağlı güneş panellerinin kullanıldığı büyük ölçekli güneş enerjisi tesisleri; güneş çiftlikleri, güneş parkları ya da güneş enerjisi santralleri olarak da biliniyor. Paneller, birbirlerine gölge oluşturmayacak ve güneş ışığını günün her saatinde alabilecek şekilde geniş alanlara kurulur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu