DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Kıbrıs yabancı asker doldu!

İsrail ve Hamas arasındaki savaş ile bölgedeki gerginlikler Güney’i yabancı askerlerin toplanma merkezine çevirdi

İsrail ve Hamas arasındaki savaş ile bölgedeki gerginlikler Güney’i yabancı askerlerin toplanma merkezine çevirdi…

 ELİ TETİKTE BİNLERCE ASKER
Güney Kıbrıs, İsrail ile Hamas arasındaki savaş ile Orta Doğu’daki gerginliklerde dolayı “yabancı” ülkelerin askeri kuvvetlerinin toplanma merkezi haline dönüştü. İngiliz üslerindeki yüzlerce askere ek olarak son haftalarda Alman ve Hollanda askerleri de Kıbrıs’ta konuşlandı. Fransa’nın bölgede uzun yıllardır askerleri olduğu bilinirken, ABD’nin İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e gönderdiği uçak gemisi USS Gerald R. Ford ile yanında dört muhrip ve bir kruvazör de Kıbrıs açıklarında bekliyor. Askeri uzmanlar, son haftalarda Kıbrıs’ta “eli tetikte” binlerce asker olduğuna işaret ediyor.

SAS KOMANDOLARI BEKLİYOR
Güney’de yayınlanan Haravgi gazetesi, konuyla ilgili haberinde, İngiliz “Sun” gazetesinin haberine yer vererek, İngiliz Ordusuna bağlı SAS özel kuvvetler birliğinden askerlerin Gazze’den olası bir rehine salıverme girişimine karşın Güney Kıbrıs’ta teyakkuz halinde olduğunu yazdı. Aynı habere dayanarak, SAS’ın askeri alt filosunun da Gazze’de mahsur kalan yaklaşık 200 İngiliz vatandaşına olası bir şekilde refakat etme misyonuna katılmak için hazır durumda olduğunu yazan gazete, “Sun” gazetesine dayandırdığı haberinde, SAS askerlerinin şu anki üssünün Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri (Ağrotur) olduğunu belirtti.

BİNDEN FAZLA ALMAN ASKERİ
Krizin kötüleşmesi halinde Orta Doğu’ya gitmeye hazır Alman ve Hollandalı komandoların da günlerdir Güney Kıbrıs’ta bulunduğu kaydediliyor. Haravgi’ye göre, krizin tırmanması ve ticari uçuşların sona ermesi halinde bölgeye müdahale etmek ve Alman vatandaşları ile ülkenin diplomatik personelini bölgeden tahliye etmek için Alman özel kuvvetler (KSK) ve deniz kuvvetlerine (KSM) bağlı özel timler teyakkuzda bekliyor. Politis gazetesi ise İngilizlerin özel kuvvetlerinin haricinde Güney Kıbrıs’a Amerika, Almanya ve Hollanda’dan da özel kuvvet birliklerinin gönderildiğini yazdı. Alman ordusunun; İsrail ve Filistin’de yoğunlaşan çatışmanın bölgede yayılma tehlikesi karşısında Kıbrıs’a ve çeşitli Orta Doğu ülkelerine 1.000’den fazla asker konuşlandırdığı belirtilirken, Hollanda’dan en az 200 komando geldi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu