GenelKıbrısManşet

Kıbrısımız yanıyor

İskele’ye bağlı Mersinlik bölgesinde Salı günü öğle saatlerinden beri devam eden yangına karşı seferberlik sürerken, şiddetli rüzgâr önünde ne varsa alevlere katıp, yakıp kavurmaya devam ediyor ve kimsenin elinden bir şey de gelmiyor

İskele’ye bağlı Mersinlik bölgesinde Salı günü öğle saatlerinden beri devam eden yangına karşı seferberlik sürerken, şiddetli rüzgâr önünde ne varsa alevlere katıp, yakıp kavurmaya devam ediyor ve kimsenin elinden bir şey de gelmiyor

KARADAN MÜDAHALE İMKÂNSIZ, HAVADAN MÜDAHALE GECE DURDU

Mersinlik bölgesinde, ilk tespitlere göre 2 vatandaşın ihmali sonucu, 21 Haziran Salı günü çıkan yangın halen kontrol altına alınamadı. İtfaiye, Sivil Savunma, Orman Dairesi, Belediye ekipleri ve çok sayıda vatandaşın karadan, Türkiye Cumhuriyeti, İngiliz Üsler Bölgesi ve Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından gönderilen uçak ve helikopterlerin ise havadan müdahalesi, dağlık bölgede devam eden yangının söndürülmesine yeterli olmadı. Dün akşam saat 19.00 itibariyle hava araçlarının müdahaleyi sonlandırmak zoruna kalmasıyla birlikte korkulan oldu.

İHMALİN SONUCU FELAKET OLDU

Orman fakiri ülkemizin kısıtlı miktardaki doğal yaşamını yok eden felaketin, iki vatandaşın ihmali sonucu yaşandığı da ortaya çıktı. Ağıllar köyü yakınlarında orman evi bulunan Halil Kartal’ın evinin yolunu temizlemek için kendisine ait kepçe ile operatör Atilla Şimşek tarafından temizlik yapıldığı ve yol içerisinde gerekli tedbir alınmadan bırakılan kepçeye ait akü kablolarının kısa devre yapması sonucu yangının çıktığı tespit edildi. İhmalkârlıkları nedeniyle binlerce dönümlük ormanı yok eden iki zanlı tutuklanarak mahkemeye çıkarılırken, polis soruşturması da devam ediyor.

İKİ KÖY BOŞALTILDI

Özellikle dün akşam, bölgede yaşam süren vatandaşlar için adeta kâbus dolu bir gece oldu. Sürekli yön değiştiren şiddetli rüzgâr, yangının farklı köyleri tehdit etmesine neden oldu. Yangının en çok yaklaştığı Mersinlik ve Ardahan köylerinde yaşam süren vatandaşlar evlerini arkalarında bırakarak gözü yaşlı şekilde köylerini boşaltmak zorunda kaldı. Yangın bölgesindeki bazı ağıllarda hayvanlar da zarar gördü. Birçok köyde vatandaşlar yangının yerleşim yerlerine ulaşamaması için sabah saatlerine kadar traktörlere tarlaları sürdü. Bölgede bulunan devlet ve hükümet yetkilileri ile belediye başkanlarının açıklamalarına göre, yangın tüm şiddetiyle devam ediyor.

YERLEŞİM YERLERİ TEHDİT ALTINDA

Yapılan ilk tespitlere göre, yangında, dün akşam saat 19.30 itibariyle yaklaşık 5 bin ile 5 bin 500 dönüm arasında bir alanın yandığı açıklanmıştı. Bu alan sabaha kadar ciddi şekilde genişledi. Binlerce ağaç, doğal yaşam ihmal yüzünden yok oldu. Şiddetli rüzgârın etkisini kaybetmemesi, karadan ulaşımın neredeyse imkânsız olduğu yangın bölgesindeki ekipleri çaresiz bıraktı. Birçok sivil toplum kuruluşu ve vatandaşlar da yangına müdahale için seferber olarak bölgeye akın etti ancak yangına karadan müdahale imkânı söz konusu değil. Kontrol altına alınamayan yangın, Topçuköy, Çınarlı, Tatlısu ve Büyükkonuk köylerini tehdit etmeye devam ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu