KıbrısManşetToplum

Kıbrıs’ın vazgeçilmez tadı molehiya sofraları şenlendirmeye devam ediyor

Yaz aylarında kapı önü sohbetlerinin vazgeçilmezlerinden olan molehiya ayıklama ritüeli

 

Yaz aylarında kapı önü sohbetlerinin vazgeçilmezlerinden olan molehiya ayıklama ritüeli

DEVRİM DEMİR

AKÇAY KÖYÜNDE ÜRETİM DEVAM EDİYOR: Günümüz ekonomik şartları ve artan maliyetlere karşı direnerek çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliğinden vazgeçmeyen köylerden biri olan Akçay, tüm olumsuzluklara rağmen üretimden kopmuyor. Akçay’da da üretimi yapılan, Kıbrıs kültürüne özgü tatlardan biri ve sofraların vazgeçilmezi olan molehiyanın hasat dönemi devam ediyor. Üreticiler satışların iyi olduğunu dile getirse de üretim maliyetlerinin yüksek olduğundan yakındı. ‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuşan Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü, köy halkının üretimden kopmadığını ve tüm olanakları ile kültürümüzün önemli bir parçası olan molehiyanın ekiminden hasadına kadar titizlikle çalıştıklarını söyledi.

KOMŞULARLA MOLEHİYA AYIKLAMA RİTÜELİ… Molehiya üretiminde son yıllarda yaşanan en büyük sıkıntının giderek keskinleşen hava şartları, sinek ve sarmaşık otların olduğuna dikkat çeken üreticiler, kendi yöntemleri ile doğal yollardan bu sorunların üstesinden gelmek için çaba gösterdiklerini anlattı. Yıllardır sofralardan eksilmeyen yerel tat molehiya’ya bahçelerinde hayat veren Akçay’lı üreticiler geçmişten günümüze gelinen süreçte molehiyanın hem üretici hem de tüketici kitlesinin giderek değiştiğini anlatarak, daha iyi denetim ve kayıt yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yaz aylarında kapı önü sohbetlerinin vazgeçilmezlerinden olan molehiya ayıklama ritüeli de Akçay köyünde komşuluk ilişkilerinin eski zamanlarda olduğu gibi devam ettiğini gözler önüne serdi.

DEMETİ 60 TL… Bin bir emekle yetiştirilip büyük bir titizlikle kurutulan molehiya, sofralarımıza ulaşana kadar büyük bir emek istiyor. Yetiştirilirken bol suya ihtiyaç duyan molehiya bitkisi, ekildikten 6 hafta sonra filizlenmeye başlıyor. Yedi veya sekizinci hafta gibi kesilmeye hazır hale geliyor. Ayıklandıktan sonra ev içerisinde çarşaflara serilerek ortalama 5 günde kurutulan molehiya özenle poşet ya da çuvallarda kapalı ve nemsiz bir ortamda muhafaza ediliyor. Lezzeti kadar uzun ömürlü oluşu da cazip olan molehiya; yazın kurutulup, kış boyunca sofralarımız şenlendiriyor. Tezgâhlarda demeti 60 TL’den yerini alan sofraların vazgeçilmezi molehiyanın Eylül ayına kadar satışı yapılabiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu