Güney KıbrısManşet

Kıbrıslı Rum Doktor Voniates: Yeni bir kapanma bizi kurtarmaz

Güney Kıbrıs’ta görev yapan Epidemiyolog Dr. Michalis Voniates, Kıbrıs Haberi Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, yeni bir kapanmanın vaka sayısını azaltabileceğini; ancak kalıcı bir sonuç getirmeyeceğini söyleyerek vaka sayısının daha da azaltılabilmesi için aşılanmaların artması gerektiğini vurguladı.

Güney Kıbrıs’ta görev yapan Epidemiyolog Dr. Michalis Dr. Voniates, “kapanma, vaka sayısını azaltmak için geçici bir çözüm. Ama aşı olmamaya devam edersek çeşitli faaliyetler açıldığında yine vaka sayısında artış yaşanacak. Sürekli kapatıp açamayız, bu yolla sorunu çözemeyiz. Gerçekçi olmalıyız. Aşılarla başarılı olacağımız çok defa kanıtlandı. Ne yazık ki arzulanan düzeye ulaşamadık, %85 olmasa da %80’e ulaşmamız gerekiyor” dedi.

“Kapanma, hızlı ve yüksek aşılanmalarla sonuç getirebilir; ancak aşılar olmadan kapanma kalıcı bir çözüm getiremez” diyen Dr. Voniates, bu dönemde kaydedilen vakaların kısıtlamaların gevşetilmesiyle beklenen bir durum olduğunu belirtti. Dr. Voniates aşı programının ne yazık ki hızlı ilerlemediğini ve Delta mutasyonunun gelmesiyle kişisel korunma önlemlerinin de dünyanın pek çok yerinde yeterince uygulanmadığını vurguladı.

Günlük vaka sayısında olası daha fazla artışla ilgili bunların daha da artmasının beklendiğini kaydeden Dr. Voniates, “hastanelerde şu an solunum cihazına bağlı çok genç var. Bunu herkesin düşünmesi gerekir” dedi.

Şu an alınan tedbirlerin sorunu kısıtlayacak düzeyde olmadığını aşılama programının şu an %10-15 artırılması durumunda bile sonuçların ancak birkaç ay sonra ortaya çıkacağına değinen Dr. Voniates, “anlaşıldığı gibi restoran ve eğlence mekânlarda tüm protokoller tam olarak uygulanmıyor, işletme sahipleri durumu kontrol etmek istemiyor bu nedenle azalma görülmüyor” diye devam etti.

“Bir zirveye ulaşmadıkça, bir düşüş görmeye başlayacağımızı söylemek için biraz erken” diyen Dr. Voniates ilgili bir soruya, ”çocukların okula gideceği eylül ayında bir sorunla karşı karşıya kalacağız ve ne yaparsak yapalım mutasyon kesinlikle yoğunlaşacak” dedi.

“Eğer yaz aylarında nüfusun %20’ni daha aşılamayı başarırsak daha fazla artış olmayabilir ve eylül ayında düşüşler gelebilir. Ancak virüs bu hızla devam ederse o zaman aşılanmamış kişileri vuracak. Hindistan mutasyonu ilk doz aşısını olanlara da vurduğu için bu aşılılar arasında da %10-15 oranında vaka görülebilir” diyen Dr. Voniates kısıtlama tedbirlerinin uygulanmasının zor olacağını söyledi ve “Bu tedbirler restoran ve eğlence mekânlarında uygulanacağı için yine tepkilere neden olacaktır. Önemli olan aşıların yoğunlaştırılması ve bu durumdan kurtulmak için herkesin aşılanması gerekiyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu