GenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Kıbrıslı Türkler mallarının peşinde

Güney Kıbrıs’ta kalan mallarını Rum yönetiminden talep eden Kıbrıslı Türk sayısının giderek arttığı bildirildi

Güney Kıbrıs’ta kalan mallarını Rum yönetiminden talep eden Kıbrıslı Türk sayısının giderek arttığı bildirildi

Açtıkları davalarla mallarını geri isteyen Türkler yargı süreci bitince Avrupa Mahkemesi’ne gidecek

ÖNCE İÇ YARGI, SONRA AVRUPA… Güney Kıbrıs’ta kalan mallarını Rum yönetiminden talep eden Kıbrıslı Türk sayısının giderek arttığı bildirildi. Konuyla ilgili bir haberde, Güney’de kalan mallarını Rum yönetiminden talep eden Kıbrıslı Türk sayısının 100’e ulaştığına, bazı malların kaderinin, Güney Kıbrıs’taki yargı sürecini tamamlanmasının ardından, Avrupa Mahkemesi’nde belirleneceğine dikkat çekildi. Bu davalardan bazılarının, üzerine göçmen konutları da inşa edilmiş devasa alanlarla ilgili olduğu belirtildi.

DALGA DALGA İADE TALEBİ YAĞABİLİR… Rum Yönetimi, “Kuzey Kıbrıs’taki yönetimin, “Rum mallarını dağıtma tezine dayanarak”, tasarruflarında Rum malı bulundurdukları gerekçesiyle Kıbrıslı Türk mal sahiplerine mallarını iade etmezken, “olağanüstü hal” olduğu gerekçesiyle Türk mallarının yönetimini de Rum İçişleri Bakanı olan “vasiye” vermişti. Rum basını, Kıbrıslı Türk mal sahiplerinin Rum mahkemelerine Kıbrıs Türk Malları Vasiliği Yasası’nı bozmak hedefiyle başvurduğunu iddia ederken, bunu başarmaları halinde Türk mal sahiplerinden dalga dalga iade talebi yağacağı kaydedildi.

TÜRKLERİN VASİSİ RUM DAVACI… Güneydeki mahkemelerin önüne giden en büyük davalardan birinin Kıbrıslı Türk mirasçılarla anlaşan (vasi atanan) bir Rum’a ait Baf’taki 1500 dönümlük arazi olduğu hatırlatıldı. Fileleftheros gazetesinin haberine göre, içerisinde Baf Havaalanı, Andreas Papandreu Hava Üssü, göçmen konutları da bulunan arazinin iadesi ve 50 milyon Euro tazminat talebi reddedildi. Gazete, davanın reddedilmesiyle meselenin bitmediğini, davacı Rum’un sorunu önce istinafa, ardından da Avrupa Mahkemesi’ne taşımak niyetinde olduğunu yazdı.

MALLARIN DEĞERİ MİLYARLARCA EURO… Politis gazetesi de Rum Göçmenler Birliği’nin (PEP) toplam 455 bin 306 dönüm olan Kıbrıs Türk mallarının değerinin milyarlarca Euro olduğu yönündeki tahminine yer verdi. Habere göre, Güney Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk malı olarak 4 bin 737 daimi konut, bin 342 yazlık ev, 2 bin 831 iş yeri, 225 bin 867 dönüm tarım arazisi bulunuyor. Gazete ayrıca, PEP’in Güney’de Türk mallarını kullanan 20 bin 261 kullanıcıdan 2 bin 785’inin hak sahibi, bir diğer deyişle göçmen olmadığı yönünde şikâyette bulunduğunu da yazdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu