GenelGüney KıbrısKıbrısManşetSağlıkToplum

‘Kıbrıslı’ varyantımız da oldu

Güney Kıbrıs’ta bilim insanları tarafından yeni bir koronavirüs varyantı keşfedilirken, Deltacron ismi verilen bu varyantın, dünyanın başka bir ülkesinde olmadığı da ileri sürüldü.

Güney Kıbrıs’ta bilim insanları tarafından yeni bir koronavirüs varyantı keşfedilirken, Deltacron ismi verilen bu varyantın, dünyanın başka bir ülkesinde olmadığı da ileri sürüldü.

DÜNYA’DA BİR İLK… Rum Sağlık Bakanı Michalis Hadjipantelas, Kıbrıslı bilim insanları tarafından yeni bir varyantın keşfinin açıklanmasının ardından dün yaptığı açıklamada, “bilim insanlarımızla gurur duyuyoruz” dedi. Kıbrıs Üniversitesi Biyoteknoloji Ve Moleküler Viroloji Laboratuvarı’nda çalışan bilim insanlarından oluşan ekibin başında bulunan Dr. Leontios Kostrikis, Güney Kıbrıs’ta yeni bir koronavirüs varyantının keşfedildiğini ifade etti. Kostrikis, Deltacron olarak adlandırılan yeni varyantın, Omicron’un bazı mutasyonlarıyla birlikte Delta varyantının genetik arka planını paylaştığını açıkladı.

25 VAKADA TESPİT EDİLDİ… Varyantın 11’i koronavirüs nedeniyle hastaneye yatırılan insanlardan ve 14’ü de Güney Kıbrıs genelinde alınan 25 örnekte tespit edildiği de belirtilirken, “Mutasyonların sıklığı hastanede olanlar arasında daha yüksekti, bu da Deltacron ile hastaneye yatışlar arasında bir bağlantı olduğu anlamına gelebilir” denildi. Ayrıca yapılan açıklamada, Deltacron’un Delta ve Omicron’u alt edip edemeyeceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğu sonucuna varıldığı da ifade edildi.

TOPLAM VAKA SAYISI 200 BİN’İ AŞTI… Öte yandan, günlük vaka sayısının ortalama 5 bin civarında seyrettiği Kıbrıs’ın güneyinde, dün açıklanan 3 bin 959 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 200 bini geçti ve 201 bin 360’a ulaştı. 14 gün içerisinde 28 binden fazla yeni vaka tespit edildiği bildirildi. Güney Kıbrıs’ta covid-19 kaynaklı toplam can kaybı ise 654’e yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu