GenelKıbrısManşetToplum

“Kıbrıslılar ağzının tadını biliyor”

Kıbrıs kültüründe viskinin çok doğru konumlandığını vurgulan viski mentoru Ertan Engin, “Kıbrıslılar evde yaktıkları mangallarda etlerini viskiyle şenlendiriyor. ‘Viskiyle yemek olmaz’ diye kalıplaşmış yanlış bilgilere inanmayıp, kültürlerini geçmişten şimdiye olduğu gibi taşımaya devam etmeleri çok güzel” dedİ

Gizem İNCEÖZ

Alkollü içkiler arasında kendine has bir kültüre ve birçok farklı segmentte ürün çeşitliliğine sahip olduğu için öne çıkan viskinin tadım uzmanları (mentor) da bulunuyor. Sektörün en tecrübeli ve en iyi viski mentorlerinden birisi olarak, ülkemizde de bu konuda seminerler gerçekleştiren Ertan Engin, Kıbrıs meyhane kültüründe de önemli bir yere sahip olan viskinin inceliklerini GIYNIK okurları için anlattı. Bilinçli ve makul miktarlarda alkol tüketilmesi gerektiğini anımsatarak, ayrıca alkollü şekilde direksiyon başına geçilmemesi gerektiğini vurgulayarak, keyifli okumalar diliyoruz.

“VİSKİ AŞKINI İNSANLARA AKTARARAK YOLUMA DEVAM EDİYORUM”

Mesleki serüvenine Turizm ve Otelcilik eğitimi ile başlayan Ertan Engin, çeşitli barlarda görev yaptıktan sonra, dünyanın en büyük viski şirketiyle çalışmaya başladı. Birçok viski damıtma evini ziyaret ederek viski ustalarından eğitim almasının ve bu alanda kendini geliştirmesinin ardından Türkiye’nin ilk alkollü içkilerle ilgili eğitim veren okulu ‘Bar Training Center’ı hizmete açan Engin, şu an ‘International Wine and Spirit Academy’ de hala eğitim vermeye devam ettiğini belirtti. Viskinin yol göstericisi olduğunu dile getiren Engin, ”İçimde bulunan ve hala devam eden viski aşkını insanlara da aktarmak suretiyle yoluma devam ediyorum” dedi.

“EN İYİ VİSKİ DİYE BİR VİSKİ YOKTUR”

Bir viskinin geleneksel yöntemlere bağlı kalarak doğal şekilde üretildiği takdirde zaten ortaya iyi bir viski çıkacağını söyleyen Engin, “En iyi viski diye bir viski yoktur ancak herkesin kendi damak zevkine hitap eden viski vardır. Şimdiye kadar tadıp sevdiğiniz viski en iyi viskidir fakat unutmayın ki henüz tanışmamış olduğunuz çok fazla viski vardır. Henüz denemediğiniz viskiler de en sevdiğiniz viski olabilir” dedi.

“VİSKİ YILLANDIKÇA GÜZELLEŞMEZ, DEĞERLENİR”

‘Bir viski pahalıysa iyidir’ şeklinde oturmuş olan kalıbı doğru bulmayan Engin, viskide her şeyden önce dengeye bakılması gerektiğini belirtti. Viskinin içindeki aromaların bir ahenk içinde olması gerektiğini vurgulayan Engin, “Viski yıllandıkça güzelleşmez, doğal bir içki olduğundan dolayı yıllandığı süre boyunca içinde beklediği fıçının karakteri yoğunlaşır ve her yıl fıçının içinde olgunlaşan viskiden havaya uçup gitmektedir. Viski, yıllandıkça ve fıçıdan uçup gittikçe fiyatı da artar” dedi.

“NASIL KEYİF ALIYORSANIZ ÖYLE İÇEBİLİRSİNİZ”

Viskinin bir keyif içkisi olduğunu ve nasıl keyif alınıyorsa viskinin öyle içilmesi gerektiğini söyleyen Engin, tavsiyesinin ise sek ve serin şekilde içmek olduğunu belirtti. Viskinin tadını, kokusunu ve aromalarını en iyi şekilde tanımanın yolunun viskiyi sek içmek olduğunu vurgulayan Engin, viskiye buz konulabileceğini ancak; bir viskinin ne kadar sulandırılırsa alkol oranının azalacağı ve aynı zamanda aromasının da seyreleceği uyarısında bulundu.

“VİSKİ İÇMEYE SEK OLARAK BAŞLAMAYIN”

Ertan Engin, viski kültürüne merakı olan fakat nereden başlayacağını bilmeyenler için, “Blend viskiyle başlayabilirler çünkü blend viskilerin içişi biraz daha rahat olacaktır, özellikle 10 yıl olgunlaşmış alkol daha rahat bir içim sağlayacaktır. İlk olarak sek yerine önce viski sodayla sonra biraz suyla deneyip daha sonra yavaş yavaş sek içmeye geçmekte fayda var” şeklinde tavsiyede bulundu.

“VİSKİYİ SICAKTAN UZAKTA TUTMAKTA FAYDA VAR”

Viskinin içinde bozulacak herhangi bir organizma yaşamadığını, viskinin küflenmeyen, köpürmeyen ve mantarlanmayan bir alkol olduğunu belirten Engin, viskideki bozulmanın ancak sıcağa bağlı olarak şişeden bir yol bulup uçan alkolün aromalarını da beraberinde götürmesi sonucu olabileceğini vurguladı. Engin ayrıca, viskinin doğrudan güneş ışığı almaması ve serin bir yerde muhafaza edilmesini tavsiye etti.

“KIBRIS KÜLTÜRÜNDE VİSKİ DOĞRU KONUMLANIYOR”

Kıbrıslıların gustosu yüksek (zevkli) insanlar olduğunu belirten Engin, bu gustolarını viskiyle pekiştirmelerinden mutlu olduğunu belirtti. Kıbrıs meyhane kültüründe viskinin çok önemli bir yeri olduğunu ve Kıbrıs meyhanelerinde daha çok viskinin tercih edildiğini vurgulayan Engin, “Viskinin en güzel eşlikçilerinden bir tanesi ettir. Kıbrıs’taki meyhanelerde servis edilen etin lezzeti de dillere destandır. Bir diğer güzel eşlikçi de Kıbrıs meyhanelerinde meze olarak gelen taze çiğ sebzelerdir. Lezzeti fazla olan yiyecekler çok fazla servis ediliyor bundan kaynaklı viskiyle tüketimini yoğunlaştırıyor” dedi. Kıbrıs kültüründe viskinin çok doğru konumlandığını vurgulan Engin, “Kıbrıslılar evde yaktıkları mangallarda etlerini viskiyle şenlendiriyor. ‘Viskiyle yemek olmaz’ diye kalıplaşmış yanlış bilgilere inanmayıp, kültürlerini geçmişten şimdiye olduğu gibi taşımaya devam etmeleri çok güzel… Viskiden keyif almaya devam etsinler” sözleriyle, en yakın zamanda yine Kıbrıslı viski severler ile buluşmayı arzuladığını ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu