EkonomiGenelKıbrısManşet

Kıbrıs’ta “ekonomik entegrasyon” önerildi

AB tarafından finanse edilen Dünya Bankası Grubu’nun, Kıbrıs Türk ekonomisiyle ilgili ‘2022 Mali Yılı Makroekonomik İzleme Raporu açıklandı

AB tarafından finanse edilen Dünya Bankası Grubu’nun, Kıbrıs Türk ekonomisiyle ilgili ‘2022 Mali Yılı Makroekonomik İzleme Raporu açıklandı

Raporun sunumunda; birçok sorunun çözümsüz kalması noktasında Kıbrıs sorununun bahane olarak kullanıldığı vurgulandı

KIBRIS SORUNU BAHANE OLARAK KULLANILIYOR… Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Dünya Bankası Grubu’nun, Kıbrıs Türk ekonomisiyle ilgili ‘2022 Mali Yılı Makroekonomik İzleme Raporu’ açıklandı. “Kıbrıs Ekonomisinin Dayanıklılığını Test Etmek” başlıklı izleme raporunun bu yılki özel konusu, “Rekabet Edebilirliği Artırmak ve Ekonomik Entegrasyonu Desteklemek” oldu. Bu çerçevede ele alına raporda, iki toplum arasında işbirliğinin artırılmasının ekonomilere sağlayacağı avantajlardan söz edildi. Sağlanacak birliktelikle ayrıca, başta hellim olmak üzere çeşitli ürünlerin üretim ve pazar bulma imkânlarının geliştirilebileceği üzerinde duruldu. Raporun sunumunda dikkat çekici ifadelerden biri; birçok sorunun çözümsüz kalması noktasında Kıbrıs sorununun bahane olarak kullanılması oldu. Rapor, dün bir grup özel sektör ve sivil toplum temsilcisi ile gazetecinin de davetli olduğu toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

EKONOMİDEKİ DARALMA ANLATILDI… Kuzey Kıbrıs ekonomisinin genel değerlendirmesinin de yer aldığı raporda, 2019’la birlikte ardı ardına yaşanan Covid-19 salgını, Türk Lirası’nın ciddi değer kayıpları, iklim krizi ve son olarak da Ukrayna savaşı nedenleriyle Kıbrıs Türk ekonomisinin daha da daraldığı anlatıldı. Ülkede yaşanan ekonomik krizden en fazla kadınlar ve gençlerin etkilendiği belirtilen rapora göre, 2020’de işini kaybedenlerin %76’sı kadınlar olurken, gençlerdeki işsizlik oranı AB ortalamasının neredeyse üç katına çıktı. Oldukça dayanıksız ve kırılgan olan Kıbrıs Türk ekonomisinin özellikle Türk Lirası kullanımı, enflasyon ve Türkiye ekonomisine bağımlılık nedenleriyle de giderek sıkıştığı üzerinde duruldu. Raporda ‘Kıbrıs Türk ekonomisi ile Türkiye arasındaki yakın ekonomik ilişkinin sadece ekonominin kırılganlığını artırmakla kalmadığı, “Kıbrıslı Türk şirketleri Türkiye’deki şirketler karşısında dezavantajlı duruma düşürdüğü” de ifade edildi.

YAŞANAN ŞOKLAR VE FIRSATLAR… Dünya Bankası Grubu raporunda Kıbrıs Türk ekonomisinde yaşanan ‘şok’la birlikte yeni ‘fırsatlar’ doğduğuna da dikkat çekildi ve adada ‘ekonomik entegrasyonun’ önemi üzerinde duruldu. AB tarafından yakın geçmişte coğrafi tescili yapılan hellimin Kıbrıs Türk ekonomisi için son derece önemli bir fırsat kapısı açtığına işaret edilen raporda, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesiyle harnup ve zeytinyağı başta olmak üzere daha birçok üründe fırsatlar ortaya çıkacağı kaydedildi. Raporda, Kıbrıslı Türk şirketlerin ve üreticilerin Kıbrıslı Rum üreticilerden öğrenmesi gerekenler olduğu gibi Kıbrıslı Rumların da Kıbrıslı Türklerden öğrenebileceği birçok sektör olduğu vurgulandı. Raporda adada ekonomik açıdan ‘güçlerin birleştirilmesi’ durumunda her iki toplumun da kazançlı çıkacağı, özellikle Kıbrıs Türk ekonomisinin ciddi bir gelişme kaydedeceği de anlatıldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu