GenelKıbrısManşet

“Kıbrıs’ta tarıma çağ atlatacak proje”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Açılış Toplantısı Lefkoşa’da gerçekleştirilirken, önemli bir noktaya vurgu yapıldı

TATAR: KKTC’NİN AVANTAJLARINDAN YARARLANMALIYIZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkenin potansiyelini yakalayacak mega projelerin yürütülmekte olduğuna işaret ederek, tüm bu çalışmaların aşama aşama KKTC’nin bir bakıma Türk dünyası ile entegrasyonu ile ülkedeki potansiyelin yakalanması için yapılan tarihi çalışmalar olduğunu kaydetti. Tatar, Türkiye devletinin ve uzmanlarının desteğiyle KKTC’nin mukayeseli avantajlarını artırmak üzere yapılan tarihi toplantı ve çalışmalarla çehreyi değiştirdiklerini, mega projelerle ise algıyı değiştirdiklerini vurguladı.

YILMAZ: GIDADA ARZ GÜVENLİĞİ HAYATİ BİR UNSUR

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tarımda ve gıdada arz güvenliğini sağlamanın hayati bir unsur olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de ve KKTC’de planlı, altyapısı iyi çalışılmış tarımı geliştireceklerini kaydetti. Proje ile KKTC’de toprağı, suyu daha iyi tanıyacaklarını, geleceğe dönük projeksiyonlar yapacaklarını belirten Yılmaz, teknik çalışmaların ve bilimsel verilerin yanı sıra ortak akılla hareket etmenin de çok kıymetli olduğunu ifade etti. Tarımda, gıdada arz güvenliğini, belli bir yeterlilik düzeyini sağlamanın hayati bir unsur olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu bilinçle ve farkındalıkla projeye yaklaşmak gerektiğini kaydetti.

ÜSTEL: ZAMAN BİZİ HAKLI ÇIKARDI

Başbakan Ünal Üstel de su projesinin hayata geçirilen en yaşamsal projelerden biri olduğunu kaydederek, “Zaman bu projeye karşı çıkanları değil, bizim gibi projenin hayata geçirilmesini savunanları haklı çıkardı” dedi. Başbakan Üstel, Türkiye ile bir ve kardeş olarak, birbirlerine tam güven ve uyum içerisinde yürüdükleri sürece Kıbrıs Türk halkının gerçekleştiremeyeceği hiçbir büyük proje ve hayal olamayacağına vurgu yaptı.

ÇAVUŞ: GIDA GÜVENLİĞİMİZ GARANTİ ALTINA ALINACAK

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı’nın Kıbrıs Türk halkının gıda güvenliğini garanti altına alacak olmasının yanında, doğru bir stratejiyle Kıbrıs’ta tarıma çağ atlatacak bir proje olduğunu kaydetti. Çavuş, Türkiye’den adaya ulaşan suyun bugün neredeyse Kuzey Kıbrıs’ın her noktasına ulaştığını söyleyerek, bugün ikinci aşama olarak nitelenen ve suyun toprakla buluşmasından sonraki dönemi planladıklarını belirtti.

YUMAKLI: KKTC İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILACAK

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise, hayata geçirdikleri ve geçirecekleri projelerin toplam tutarının 31 Milyar TL olduğunu kaydederek, “Şu ana kadar bunun 15 Milyar TL’si harcanmıştır ve bundan sonra ne gerekiyorsa KKTC için yapılacaktır” dedi. Yumaklı, bugün itibarıyla hizmete alınan dağıtım hatlarıyla da KKTC’deki belediyelerin tamamına Anadolu’nun suyu ulaştırılmış durumda olduğunu bildirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu