ManşetSporSürmanşet

Kınama yarışı

Futbolcuların tabutlu eylemi sonrasında uzun süre sessiz kalan ve herhangi bir açıklama yapma gereği duymayan bazı kişiler, KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu'nun zehir zemberek açıklaması sonrasında kınama yarışına girdiler

TABUTLU EYLEMİN YANKILARI SÜRÜYOR… Futbolcular Derneği’nin KTFF önüne tabut götürerek üzerine forma atıp futbolun öldürüldüğünü işaret etmelerine yönelik futolun başlamamasıyla ilgili eylemlerinin yankıları sürüyor. Eylem sonrasında KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu sert bir açıklama yaparak, futbolcuların ahlak yoksunu eylemini kınadığını ve bu futbolcuların kulüplerin kanını ememeyeceklerini belirtmişti. Sertoğlu’nun açıklaması sonrasında ise adeta kınama yarışı başladı.

SERTOĞLU’NU BEKLEDİLER KINAMA YARIŞINA GİRDİLER… KTFF ile aynı gün sadece MTG Başkanı Koral Bozkurt’tan açıklama gelirken dün ise bu yarış iyice kızıştı. Düne kadar sessiz kalan ve sanki de Sertoğlu’nun ne diyeceğini bekleyen Kulüpler Birliği, birliğin eski başkanları, Göçmenköy Başkanı Ersan Karataş ve Değirmenlik Başkanı Emirali Öztüccar da yaptıkları açıklamalarla futbolcuları şiddetle kınadılar. Yenicami Başkanı Ali Vehid ise eylemin doğru adresin yanlış olduğunu savundu.

KTFF’YE TAM DESTEK YANINDA OLAYA FARKLI BAKANLAR DA VAR… Bu kesimler, açıklamalarında tek bir küfür veya hakaret olmamasına rağmen sadece tabut sembolü için futbolcuları sert bir şekilde kınarken Sertoğlu’nun futbolculara yönelik sözlerinin ise kabul edilir veya edilemez olduğu noktasında hiç bir ifade kullanmayıp KTFF’ye tam destek belirttiler. Öte yandan olaya farklı bakan bazı kesimlerden GHE Başkanı Veli Esendağlı tek yolun ortak akıl ve birlikten geçeceğini belirtirken Lefke Direktörü Toygar Davulcu da sağduyu, saygı, diyalog ve itibar çağrısında bulundu.

SERTOĞLU ÖZÜR DİLEMEZSE FUTBOLCULAR MAHKEMEYE GİDECEK… Futbolcular Derneği, yaptıkları eylem sonrasında KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’ndan açıklamaları ile ilgili özür bekliyorlar. Dernekten yapılan açıklamada; “Sertoğlu’nun yapmış olduğu hakaret içerikli açıklaması sonrası bizler aile, çoluk çocuk, meslek sahibi futbolculardan bir özürü borç biliriz. Özür dilenmemesi halinde yapılan hakaret içerikli açıklama dolayısı ile hakkımızı hukuki alanda arayacağımızı belirtmek isteriz” denildi.

GIYNIK SPOR – OKAN KARADEMİR

Futbolcular Derneği’nin yaklaşık 200 futbolcunun katılımı ile 10 Kasım’da önce Sağlık Bakanlığı’na siyah çelenk bırakması sonrasında da KTFF önüne tabut götürerek üzerine forma atıp futbolun öldürüldüğünü işaret etmelerine yönelik futolun başlamamasıyla ilgili eylemlerinin yankıları sürüyor.

Eylem sonrasında Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu zehir zemberek bir açıklama yaparak, futbolcuların ahlak yoksunu eylemini kınadığını ve gözünü para hırsı bürümüş bu futbolcuların kulüplerin kanını ememeyeceklerini belirtmişti.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından ise bazı kurum ve başkanlar da dün gün boyu yaptıkları basın açıklamalarıyla futbolcuları kınarken bazı başkan ve teknik adamlar da herkesi sağduyuya çağırarak birlikte hareket etme düşüncesini ortaya koydu.

HASAN SERTOĞLU NE DEMİŞİTİ

“Son zamanlarda kulüplerimizle birlikte futbolun yeniden başlatılmasıyla ilgili kabul edilebilir kriterleri belirleyip hem kamuoyu ile paylaştık hem de ilgili birimlere ulaştırdık. Ancak, futbolun kesintisiz oynanması ve temaslı takip sistemi kaldırılarak başlayıp bitirilmesi ile ilgili hiçbir yol kat edemedik. Çünkü ülkemizin tüm kesimlerine bu sistem uygulanmakta olup; futbola özel hiçbir ayrıcalık yapılamayacağı ilgililer tarafından ortaya konmuştur. Bu belirtiler ışığında, bizlerin, futbolun başlatılmasına çeşitli sebeplerden dolayı –ki bu sebepler daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştır- onay vermemiz mümkün olmamıştır. Hal böyleyken, bir kısım futbolcunun KTFF’ye karşı dün yapmış olduğu ahlak yoksunu eylem kabul edilebilir bir şey değildir.

Yıllar içerisinde, kulüpleri tabuta koyup gömmek için uğraşan, o kulüpten bu kulübe çeşitli bahanelerle gezinen bir kısım futbolcu görünümlü; gözünü para hırsı bürümüş, ne kulüplerin geleceği ne memleketin sağlığı ne de özel şirketlerde ve kurumlarda çalışan kendi arkadaşları bile umurunda olmayan kişiler artık memleketin sağlığını tehlikeye atarak, kulüplerin kanını ememeyeceklerdir. Ben yıllarca, kulüplerimizin ve de dolaylı olarak bu arkadaşların para kazanmaları için çok kavgalar, çok mücadeleler verdim. Ama şimdi işin içinde sağlık varken, sağlık üzerinden kimseyle ne kavga ederim ne de ülkemi tehlikeye atacak hareketlerde bulunurum. Bunu daha önce de belirttim. Benim işim, kulüpleri ayakta tutmaktır. Benim işim, kulüplerin gelecekte de ülke gençliğine sahip çıkarak futbolun kesintisiz devam etmesini sağlamaktır. Benim işim, bir kısım kişiyi memnun edeceğim diye, ne kulüpleri batırmak ne de ülkeyi tehlikeye sokmaktır. Son olarak, geçtiğimiz gün yapılan bu saygısızlığı şiddetle kınarken, hem kulüpleri hem de KTFF’yi küçük düşüren bu hareketlerden herkesin kaçınmasını tavsiye ederim.”

KULÜPLER BİRLİĞİ, FUTBOLCULARI ŞİDDETLE KINADI, YETKİNİN ARKASINDA DURDU

KKTC Futbol Kulüpler Birliği bir basın acıklaması yaparak birlik çağrısı yaptı ve futbolcuları kınadı. Açıklama şöyle: “Değerli arkadaşlar; 10.11.20 tarihinde bazı futbolcuların KTFF önüne tabut koymaları bunu KTFF’nin kulüplerin ve ülkemiz futbolunun öldüğü ve gömüldüğü anlamına gelmektedir. Bizler kulüp başkanları ve kulüpler olarak yapılanları doğru bulmayıp bu olayı şiddetle kınıyoruz. Yaklaşık 20 gündür federasyon başkanı Hasan Sertoğlu’nun Sağlık Bakanlığı’na yazmış olduğu yazının cevabını alamayıp hal böyleyken ülke futbolunun nasıl başlayacağı ortada. Esas sorumluları hükümet ve Sağlık Bakanlığı’dır.

Bu ülke futbolunun bunca zamandır yükünü çeken KTFF ve kulüplerdir. Önemli olan bugünü değil yarınlarımızın geleceğini kurtarmak ve devamlılığını sağlamaktır. Biz Kulüpler Birliği ve kulüpler olarak dün nasılsa bugünde aynen 25.09.20 tarihinde KTFF’ye vermiş olduğumuz yetkinin arkasında olduğumuzu ve bu süreçte verilen yetkinin sonuna kadar arkasında durulmasını isteriz. Ülke olarak geçtiğimiz bu zor süreçten herkesin birlikte hareket etmesi ve güçlü olmasıdır. Bu gibi hareketler fayda değil zarar sağlar birlik beraberlik ve gelecek adına bu yapılanların doğru olmadığını ve bundan sonrada yapılmamasını arzu ederiz.”

KULÜPLER BİRLİĞİ ESKİ BAŞKANLARI DA TASVİP ETMEDİ

Kulüpler Birliği eski başkanları Özel Tahsin,  Yurdaer Garip,  Kemal Köseoğlu, Hüseyin Özen Yılmaz ortak açıklama yaparak birlik çağrısında bulundu.  Açıklama şöyle:  “KKTC Futbol Kulüpler Birliği eski başkanları olarak son günlerde ülkemiz futbolu ile gelişen ve bizleri derinden üzen futbolcular birliği kardeşlerimizin açıklama ve eylemlerini kesinlikle kabul ve tasvip etmiyoruz. KTFF başkanımız, yönetim kurulu ve de kulüplerimizin yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz. Unutulmamalıdır ki ayni gemide olan tüm ülke futbolu paydaşları, içinde bulunduğumuz ülke şartları da göz önünde bulundurularak KTFF etrafında birlik ve beraberlik içersinde hareket etmelidir.”

BOZKURT: FUTBOLCULARI VE YETKİ VERİP ARKASINDA DURMAYANLARI KINIYORUM

Mağusa Türk Gücü Başkanı Koral Bozkurt, kendilerinin yetki verdiği Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu önünde yapılan eylemde kendilerinin futbol oynanmasını istemezmiş gibi tabut bırakanları ve KTFF’ye yetki verip arkasında durmayanları kınadığını açıkladı. Bozkurt futbolculara seslenirken, “Bir bütün olmadıkça bizden bir şey olmaz. Dün bu ligin oynanmasını isteyen bir abinizi kaybettiniz” ifadelerini kullandı. Bozkurt’un sosyal medyada yaptığı açıklaması şu şekilde: “Ligler oynansın diye genel kurulda aldığımız karar doğrultusunda yetkiye federasyon başkanımız Sayın Hasan Sertoğlu’na vermiştik.

Bu yetkiyi verirken en önemli üzerinde durduğumuz bu ligin temaslı takibi olduğu sürece oynayamayacağı ve ligin başlamasının ardından hiç bir şekilde durdurulamayacağıydı. Başkanımız da bizden aldığı yetkiyle bu konularda ilerleme sağlamak için canı gönülden o günden beridir uğraşmaktadır. Ben kendi oyuncularımı defalarca ikaz ettim sakın kendi kendimize bölünmeye gitmeyelim, biz de bu ligin oynanmasını istiyoruz. Siz de ayni ağızdan konuşun temaslı takibiyle bu iş olmaz. Fakat üzülerek görüyorum bizim yetki verdiğimiz federasyon önünde eylemde sanki bizler oynanmasını istemiyormuşuz gibi federasyonumuza tabut bırakılmış. Buradan şahsım adına bu eylemi yapan futbolcu kardeşlerimi kınıyorum. Genel kurulda federasyon başkanına yetki verip arkasında durmayanları da kınıyorum. Son olarak biz bir bütün olmadıkça futbolcu kardeşlerim bizden bir şey olmaz. Dün bu ligin oynanmasını isteyen bir abinizi daha kaybettiniz. Umarım bu pandemi en erken zamanda biter ve hepimiz normal hayatlarımıza döneriz. Hepinize sevgiler saygılar.”

VEHİD: EYLEM DOĞRU, ADRES YANLIŞ

Yenicami Ağdelen Spor Kulübü önceki akşam gerçekleştirdiği olağan haftalık yönetim kurulu toplantısında, futbol ve liglerin başlaması ile ilgili olarak açıklama yaptı. Başkan Ali Vehid, eylemin doğru ancak adres yerinin yanlış olduğunu söyledi. Açıklama şu şekilde; “Son günlerde federasyon ve futbolcular arasındaki huzursuzluğun bir an önce bitmesini dileriz. Eylem hakkı, bu ülkedeki diğer tüm vatandaşlar gibi futbolcularımızın da en temel hakkıdır. Bu temel hakkını kullanan futbolcularımız maalesef geçtiğimiz gün eylem yöntemi olarak yanlış bir yöntem seçmiştir. Kanaatimizce, futbolcularımızın gerçekleştirmiş olduğu bu haklı eylemde adres maalesef yanlış olmuştur. Futbolcularımızın bu eylemi KTFF’na yönelik değil ülkede futbolun oynanması için hiçbir adım atmayan, hiçbir sorumluluk almayan sağlık bakanlığı ve başbakanlığa yönelik yapmaları gerekirdi.

Ancak, şunu belirtmek isteriz ki futbolcu kardeşlerimiz aynı geçmiş sezonlarda olduğu gibi futbolun başlaması durumunda bu yıl da özveri ortaya koyacaktır. Unutulmaması gerekir ki ülkede futbol ne futbolcusuz ne de federasyonsuz olmayacaktır. Ülkemizde büyük futbol ailesi tekrardan bir bütün olarak hareket edecektir. Konu ile ilgili olarak kulübümüzün elinden gelen desteği ve özveriyi göstereceğini tüm spor kamuoyuna bildirir, ülkemizin futbol camiasının tekrardan bir bütün halinde hareket etmesini temenni ederiz.”

KARATAŞ:  FUTBOLCULARIN YAPMIŞ OLDUĞU ÇİRKİN HAREKETİ KINIYORUZ

Göçmenköy İYSK basın açıklaması yaparak futbolcuları kınadı. Göçmenköy Spor Kulübü Başkanı Ersan Karataş imzalı açıklama şöyle:  “Pandemi nedeniyle hükümetin almış olduğu bir kısım kararlar çerçevesinde futbolun da yeni sezonda başlaması mümkün olmamış ve bu doğrultuda 25 Eylül 2020 tarihinde toplanan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Genel Kurulu’nda futbolun yeniden başlayabilmesi için oybirliği ile alınmış olan kararları Sağlık Bakanlığı’na bir ay önce KTFFbaşkanının yazılı olarak bildirilmesine rağmen bu konuda federasyona henüz bir cevap verilmemiştir. Hal böyle iken, yıllarca bu ülkenin gençlerine sahip çıkarak spor yaptırmak için her türlü fedakârlığı gösteren kulüp başkanları ve federasyon başkanına karşı Futbolcular Derneği’nin yapmış oldukları eylemde federasyonun önüne tabut koymalarını şiddetle kınar ülke futboluna katkılarından başka bir şeyleri olamayan kulüp başkanları ve KTFF başkanına karşı yapılan bu büyük saygısızlığı asla kabul etmeyeceğimizi ve Göçmenköy Spor Kulübü olarak almamız gereken tedbirleri hiç çekinmeden alacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.”

ESENDAĞLI: TEK YOL ORTAK AKIL VE BİRLİK

Girne Halk Evi Başkanı Veli Esendağlı da, dün basın açıklaması yaptı. Açıklama şu şekilde; “Futbol müsabakalarının tekrar başlaması için hepimiz yanıp tutuşurken futbolun paydaşlarının birbirleri ile kavga etmeleri, zıtlaşmaları, birbirlerinden bu kadar kopmaları, son günlerde hakarete varan açıklamalar yapmaları bizleri çok derinden üzmektedir. Amaç futbolu tekrar başlatmaksa bunun tek yolu ortak akıl ve birlikten geçer. Bunun için de derhal futbolun tüm paydaşları bir araya gelmeli ve yapılması gereken ortak yol çizilmelidir. Kendi kulüp sporcularımızdan başlayarak tüm takımların futbolcularının karakterlerinden, ahlaklarından ve iyi niyetlerinden hiçbir şüphemiz yokken bizlere şu an gereken tek şey geniş kapsamlı bir toplantı yapıp herkesin iyi niyetle bundan sonrası için yapmamız gerekeni ortaya koymaktır. Unutmayalım ki er ya da geç bu futbol başlayacak ve futbolu mevcut futbolcular, antrönörler ve kulüp başkanları ile devam ettireceğiz”.

ÖZTÜCCAR, TABUT KOYMAYI KINADI

Değirmenlik Spor Kulübü Başkanı Emrali Öztüccar, futbolcuların 10 Kasım günü KTFF önüne tabut koymalarını kınadı. KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’nun ve kulüp başkanlarının, spor yaptırmakla iligisi-bilgisi olmayan kişilerin tehditlerine ve hakaretlerine maruz kaldıklarına dikkat çeken Emrali Öztüccar, geçmişten örnekler vererek, futbolculara “Bugünlere nasıl geldiğinizi unutmayın.” çağrısında bulundu. Futbolculara, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve kulüpler, bu ülkede sizi düşünen tek kurumdur diyen Emrali Öztüccar, “Futbolun oynanması için sizden daha çok çaba sarf ediyoruz. Futbolu yönetenlere güvenin.” ifadelerini kullandı.

DAVULCU: SAĞDUYU, SAYGI, DİYALOG, İTİBAR

Lefke Türk Spor Kulübü Teknik Direktörü Toygar Davulcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla herkesin sakin, sağduyulu olması gerektiğini, yüz yüze diyalog kurulması gerektiğini belirtti. Son günlerde yaşanan gelişmeler ve futboldaki ortamla ilgili olarak “Sağduyu, saygı, diyalog, itibar” başlığı ile paylaşım yapan Davulcu, şu ifadeleri kullandı: “Abartmadan, bağırmadan, hakaret etmeden, ötekileştirmeden gözleri kan çanağına dönmüş ve ağzından köpükler çıkaran bir canavara dönüşmeden objektif sağduyulu saygılı bakmaya konuşmaya ve diyaloğa ihtiyacımız var. Birine değil herkese sözüm. KTFF, Kulüp Başkanları,  Antrenörler, Futbolcular birbirimize saygılı olmamız lazım. Futbolumuzdaki barış ortamını bozan açıklamalardan kaçınmalıyız. Unutulmamalıdır ki bu açıklamalar, tartışmalar ortak paydaşımız futbolumuzu ve futbol ailesini itibarsızlaştırır. Sakin olmamız lazım. Sağduyulu olmamız lazım. Yüz yüze diyalog kurmamız lazım. Başka bir şeye ihtiyacımız yok.”

FUTBOLCULAR SERTOĞLU’NDAN ÖZÜR BEKLİYOR

Futbolcular Derneği, gerçekleştirdikleri eylem sonrasında yapılan açıklama ile KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu’ndan özür bekliyorlar. Futbolcular Derneği’nin açıklaması şöyle: “10.11.2020 tarihinde yapmış olduğumuz futbolu tekrardan başlatmak amaçlı eylemimize karşılık, federasyon başkanı Sayın Hasan Sertoğlu’nun yapmış olduğu hakaret içerikli açıklaması sonrası bizler aile, çoluk çocuk, meslek sahibi futbolculardan bir özürü borç biliriz. Özür dilenmemesi halinde yapılan hakaret içerikli açıklama dolayısı ile hakkımızı hukuki alanda arayacağımızı belirtmek isteriz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu