DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

Kira fiyatları yine rekor kırdı

2023 yılının son çeyreğinde kiralar de yükselişini sürdürdü ancak, artışların yavaşlaması bekleniyor

2023 yılının son çeyreğinde kiralar de yükselişini sürdürdü ancak, artışların yavaşlaması bekleniyor.

 2 STERLİN FARKLA
İngiltere genelinde özel sektördeki ortalama kira fiyatlarının yeni bir rekor kırdığı ortaya çıktı. Yine de bazı bölgelerdeki kira fiyatlarında küçük düşüşler de meydana geldi. Emlak sitesi Rightmove tarafından yayınlanan verilere göre, Londra dışındaki bölgelerde piyasaya yeni giren evler için istenen ortalama aylık kira ücreti, 2023 yılının son çeyreğinde rekor kırarak 1,280 (bin 280) sterline yükseldi. Ancak bunun, 2022’nin aynı çeyreğindeki kiranın yalnızca 2 sterlin üzerinde olduğu belirtildi. Londra’da görülen ortalama aylık kira fiyatının da yeni bir rekor kırarak 2 bin 631 sterline çıktığı ifade ediliyor.

ARTIŞ HIZI DÜŞTÜ
Yayınlanan son verilerde, Londra dışındaki bölgeler için istenen ortalama kira ücretinin, bir yıl öncesine kıyasla %9.2 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Rightmove, kira masraflarındaki yükselişin hane halkları üzerinde büyük baskı oluşturduğunu ve kiraları karşılayamayacak durumda olan kiracı sayısının arttığını açıkladı. Bu nedenle istenen kira ücretini düşürmek zorunda kalan ev sahibi sayısının da arttığı belirtiliyor. The Guardian’ın haberine göre, bu durum, kira fiyatlarındaki artışın yavaşladığına yönelik bir işaret olarak görülüyor.

LONDRA’DA ARTIŞ YARIYA İNDİ
Londra’daki kira fiyatlarında görülen yıllık artış oranının son aylarda yarıya indiği açıklandı. Rightmove’dan Tim Bannister, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kira artışlarındaki kademeli yavaşlama eğilimi devam ediyor. Kiralık evlerdeki arz ve talep durumunun iyiye gitmesi buna büyük katkı yapıyor. “Kira fiyatlarında her yıl çift haneli artışlar görmeye devam edemeyiz. Kiracıların alım gücü buna ayak uyduramaz. 2024 yılında kiralarda çok daha az bir artış olacağını düşünüyoruz. Londra dışındaki bölgelerde %5 ve başkentte de %3 oranında artış bekliyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu