EkonomiGenelManşetTürkiye

Kiracılara dava ihbarı yağıyor

Türkiye’de kira artışına 1 yıl süreyle %25 sınırı gelmesi sonrasında ev sahipleri kiracıları ablukaya aldı

Türkiye’de kira artışına 1 yıl süreyle %25 sınırı gelmesi sonrasında ev sahipleri kiracıları ablukaya aldı

Yasal düzenlemeden bir şekilde sıyrılma derdine düşen ev sahipleri kiracılara dava yolunu seçti

KİRACILAR BÜYÜK ENDİŞE İÇİNDE

Türkiye’de yasal düzenleme nedeniyle %25’in üzerinde zam yapamayan ev sahipleri dava yolunu seçti. Fahiş artışlar nedeniyle yasal düzenleme yapılarak, kira artışına 1 Temmuz’dan itibaren 1 yıl süreyle %25 sınırı getirilmişti. Ancak bu artışı yeterli bulmayan ev sahipleri Dava yolunu seçiyor. 5 yılı dolduran kiracılar için mahkemeye başvuran mülk sahipleri ‘kira bölge ortalamasının altında kaldı, yeniden belirlensin’ diyor. Son yıllarda artan bu davalarda, kira artışına sınırlama sonrası patlama oldu. Bugünlerde birçok kiracıya tespit davası için ya ihtar çekiliyor ya da bilgi mesajı/maili yollanıyor. Kimi mülk sahipleri yasal hakkını kullanmak isterken, kimi de bu yolla tahliye için baskı yaratıyor. Dava sonunda geçmiş aylara ilişkin zam farkı da alındığı için kiracılar endişeli…

FARK AÇILDI UZLAŞMAK ZOR

Kira tespit davaları uzun sürdüğü için hukukçular taraflara uzlaşmalarını öneriyor. Ancak son aylarda eski kiracının ödediği rakamla, yeni kira bedeli arasındaki fark öyle açıldı ki, uzlaşmak da zorlaştı. Örneğin İstanbul’da eski kiracının 2 bin 500 lira ödediği ev, yeniden kiraya verildiğinde 9-10 bin lira isteniyor. İşte bu nedenle orta yol bulunamıyor. 10 yıl sözleşme uzama süreci dolan kiracılarda da tablo benzer… Normal şartlarda ev sahibi kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu kişinin ihtiyacı olmadan tahliye isteyemez. Ancak 10 yıl sözleşme uzama süresi sonrası gerekçe göstermeden tahliye isteyebiliyor. Geçmişte bu tip durumlarda taraftar oturur, yeni bir kira için el sıkışırdı. Bugünlerde ise anlaşma yerine tahliye baskısı söz konusu.

KİRA TESPİT DAVASINDA KRİTERLER

– Ev sahibi 5 yılı geçen Kiracı için kira tespit davası açabilir. Daha erken sürede bu davayı açma şansı yok.

– Eğer kira sözleşmesinde kira artış oranı varsa, ev sahibi ihtar çekmek zorunda değil. Sözleşme yenileme tarihinden 1 ay önce ya da yıl içinde dava açabilir.

– Sözleşmede oran yoksa ihtar çekerek 1 yıl boyunca dava açma hakkını elinde tutabilir. Örneğin 1 Temmuz’da ihtar çekip, aralık ayında dava açabilir.

– Böyle bir davada ev sahibinin talebi aynen geçerli olmuyor. Kirayı bilirkişi belirliyor. Karar sonrasında kiracıyı korumak için bir hakkaniyet indirimi uygulanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu