EkonomiGenelManşetTürkiye

Kiralar yüzde 65’e varan oranda arttı

Türkiye’de asgari ücretliler yüksek kiralar nedeniyle barınma giderlerini karşılamakta zorlanıyor

Asgari ücretle konut kirası da ödemek zorunda olan aileler, açlık yanında barınma sorunu da çekiyor

EN AZ 10 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ AİLE VAR… Türkiye’de hazırlanan bir raporda, son 12 ay içinde yüzde 65’e varan kira zamlarının asgari ücretlilerin barınma giderlerini karşılayamayacak hale getirdiği belirtildi. Çalışmaya göre; Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişinin aldığı 2 bin 826 TL’lik asgari ücret alıyor. Asgari ücret ile konut kirası da ödemek zorunda olan aileler, açlığın yanı sıra barınma sorunu ile karşı karşıya. İstatistiklere göre, İstanbul’da ortalama ev kirası, son bir yılda en az yüzde 63’lük artışla 3 bin 749 TL oldu. Ankara’da ise ortalama ev kirası, 2020’ye göre yüzde 35’lik artış kaydederek 1,933 TL’ye yükseldi.

İSTANBUL’DA ÜSTE PARA VERMEK ZORUNDA… Ev kiralarında son bir yıl içinde yüzde 65’i bulan zamlara karşın asgari ücrete 2021 başında yapılan yüzde 21’lik zam ile aylık 2 bin 826 TL gelir elden eden bir asgari ücretli, bugün İstanbul’da ev kiraladığında, sadece kira gideri için her ay maaşının tümünü verdikten sonra üzerine 924 TL eklemesi gerekiyor. Ankara’daki emekçinin ise kirayı ödedikten sonra bir ay boyunca geçinebilmek için elinde sadece 892 TL’si kalıyor.

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI %16.42 OLDU… Bu arada, Türkiye’de enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Ekim ayı kira artış oranı belli oldu. TÜFE on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ekim ayı için yüzde 16.42 oldu. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ise, TÜFE 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.25, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13.04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.58 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 16.42 artış gerçekleşti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu