DünyaEkonomiGenelManşet

Kiralara üst sınır getiriliyor

Hollanda’da hükümet artan ev kiralarına karşı halkı korumak için kiralık ev fiyatlarına müdahale edecek

Hollanda’da hükümet artan ev kiralarına karşı halkı korumak için kiralık ev fiyatlarına müdahale edecek

Ülkede 3 milyondan fazla evde kiracı bulunurken, 300 bin civarında konut açığı var

AMAÇ KİRACIYI KORUMAK

Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale etmeye hazırlanıyor. Ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek. Ayrıca, kiralara karşı uygulanmakta olan kira puanlama sisteminin kapsamı genişletilecek. Hollanda’daki konutların %42’sinde kiracılar yaşıyor. Bu da ülkede 3 milyondan fazla evde kiracı bulunduğu anlamına geliyor. Son yıllarda ülkedeki konut piyasasında arz sıkıntısı yaşanıyor. Hollanda’da 300 bin civarında konut açığı olduğu belirtiliyor.

1,250 EURO SINIRI

Toplu Konut ve Mekansal Planlama Bakanı Hugo de Jonge’un yaptığı açıklamaya göre, yeni düzenleme ile aylık 1,250 Euro’ya kadar kiralar, “arz-talep oyunundan” korunacak. Yeni plana göre, kirası 763 Euro’ya kadar olan ve belediyeler tarafından alt gelir gruplarına kiralanan sosyal konutlar gibi, serbest piyasadaki evler için de puanlama sistemi getirilecek. Evlerin büyüklüğü, oda sayısı gibi belirli özelliklere göre puanlama yapılacak ve sosyal konutlar haricinde serbest piyasada kiralanan evler için en puanına göre en fazla 1,000 ile 1,250 Euro arasında bir kira bedeli saptanacak.

‘SERT AMA GEREKLİ MÜDAHALE’

Hollandalı bakan bunun “sert ama gerekli bir müdahale” olduğunu düşünüyor. Çünkü de Jonge’a göre, konut sıkıntısı nedeniyle kiracılar çok fazla suiistimal ediliyor. Bu da insanların geçimini etkiliyor. Hükümet, önümüzdeki aylarda bu konuda meclise bir yasal düzenleme sunacak. Yeni düzenleme kapsamında belediyeler, belirli kent ya da bölgelerde kiralık konutlar için koşullar koyabilecek. Ev sahiplerinin puanlama sistemine uyup uymadığı ya da evini fahiş fiyattan kiralayıp kiralamadığı belediyeler tarafından denetlenecek.

UYGUN FİYATLI KONUT PLANI

Bakan Hugo de Jonge, öğretmen, hemşire, polis memuru gibi orta gelirli kişilere yönelik bir “uygun fiyatlı konut planı” da açıkladı. Plana göre, orta gelir gruplarının ev bulması daha kolay hale getirilecek. Belediyeler, bu kesimlere ev tahsis edecek. Yeni plan kapsamında düşük gelir gruplarının, yüksek kira maliyetleri karşısında ezdirilmemesi de amaçlanıyor. Plana göre, düşük gelirli kişiler için kira artışı sınırlanacak, gelirlerine uygun birer sosyal konut tahsis edilecek. Düşük gelirlilere yönelik kira yardımı da kolaylaştırılacak. Gençlerin konut yardımı alma yaşı da 23’ten 21’e indirilecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu