EkonomiGenelManşetTürkiye

Kiralarda tüfe dönemi

Kirada %25 zam sınırı yarın kalkıyor: TÜFE dönemi başlıyor

Kirada %25 zam sınırı yarın kalkıyor: TÜFE dönemi başlıyor

2 YILLIK SINIR KALKIYOR

Türkiye’de kira artışında %25’lik sınır bugün (1 Temmuz) sona eriyor. Yeni dönemde kira artışı “tüketici enflasyonu” (TÜFE) oranına göre belirlenecek. Buna göre, TÜFE sınırı aşılamayacak ve zam dönemi Temmuz öncesi olanlardan bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek. Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde zam sınırı uygulanıyordu. Türk Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçici madde ile konut kiralarına %25 kira artış zam sınırı getirilmiş, daha sonra bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı.

TÜKETİCİ ENFLASYONU

Uygulamanın sona ermesiyle birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) belirleyici olacak. Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Bu çerçevede ev sahipleri ile kiracılar, zam belirleme döneminde 12 aylık ortalama enflasyonu dikkate alacak. Temmuz ayının kira artış oranı haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. %25 zam sınırı halen uygulandığı için mayıs ayı 12 aylık ortalama enflasyonu konut kiralarında geçerli olmadı. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon %62.51 olarak açıklanmıştı.

SIKINTI ÇIKMAZ

Türkiye TEMFED (Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu) Başkanı Ali Taylan, sürece ilişkin değerlendirmede bulundu. 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem sonrasında birçok şehrin yoğun göç aldığını anlatan Taylan, fırsatçıların bundan yararlanarak kiraları anormal şekilde yükselttiğini hatırlattı. Talep fazlalığının ortadan kalktığını vurgulayan Taylan, şu an “kiralarda sıkıntı olacağı” algısını yaratmanın doğru olmayacağını savundu. Taylan, %25 sınırından önce de bir yasal düzenleme uygulandığını anımsatarak, geçmiş yıllarda kira artışlarının enflasyon ortalaması alınarak yapıldığını anlattı. Taylan, “Enflasyon şartlarına göre yıllık TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıdığı anda ev sahipleri ve kiracılar çok karşıya karşıya gelmeden bu süreci geçirirler” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu